appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Nieuws BV
STER Advertentie

Orkaan Amphan aan land in India en Bangladesh: zeker 20 doden

AFP
donderdag 21 mei 2020 | NOS | Redactie

De orkaan Amphan heeft in Bangladesh en het oosten van India zeker twintig mensen het leven gekost. De orkaan kwam gisteren aan land met windstoten tot 185 kilometer per uur.

Door de wind en overstromingen zijn duizenden huizen verwoest en dijken weggespoeld. In de Indiase deelstaat West-Bengalen vielen zeker veertien doden. In de miljoenenstad Kolkata, waar veel gebrekkige huizen staan, werden auto's ondersteboven gekeerd en bomen omvergeblazen. In sommige delen van de stad viel de stroom uit.

Simone Weimans sprak in het NOS Radio 1 Journaal met Vincent Koch van Oxfam Novib, vanuit de Bengaalse hoofdstad Dhaka:

Orkaan Amphan raast over India en Bangladesh: 22 doden

"We hebben te maken met drie crises", zei de premier van West-Bengalen. "Het coronavirus, de duizenden migranten die naar huis willen en nu de orkaan." De zwaarst getroffen gebieden zijn moeilijk bereikbaar door het hevige weer.

In Bangladesh kwamen zeker acht mensen om. In het zuiden van het land werden op een eiland meer dan 500 huizen vernield nadat dijken waren verwoest door het stijgende water.

Mondkapjes in opvanglocaties

Miljoenen kustbewoners in beide landen zijn geëvacueerd. Door de coronamaatregelen zou de evacuatie niet overal zonder problemen zijn verlopen, omdat mensen uit angst voor besmetting hun huis niet uit zouden willen. De autoriteiten hebben in opvanglocaties mondkapjes uitgedeeld.

Volgens de meteorologische dienst in India is Amphan een van de ergste stormen van de afgelopen 20 jaar. De laatste jaren neemt het aantal orkanen toe. Volgens deskundigen is de stijging voor een deel te verklaren door de klimaatverandering. Wel neemt het aantal dodelijke slachtoffers af, onder meer door meer opvanglocaties en betere evacuatieplannen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1