Buitenland
VPRO

Luidt het coronavirus de eindtijd van Erdogan in?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Luidt het coronavirus de eindtijd van Erdogan in?

Ook in Turkije woekert het coronavirus en dat zet Erdogan schaakmat. Hij heeft simpelweg niet de financiële middelen om de economie in het land overeind te houden, steunpakketten en uitkeringen zijn niet te betalen. Dus gaat het land niet in lockdown en kan de verspreiding van het virus doorgaan. Is er nog een uitweg voor Erdogan?

Turkije correspondent Melvyn Ingleby vertelt erover in Bureau Buitenland.

Wordt corona Erdogans grootste uitdaging?

Snelle verspreiding

Er zijn wel maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, en mensen houden zich ook aan die nieuwe regels, maar toch werkt het onvoldoende. "Turkije is nog niet in het ergste scenario terechtgekomen, maar omdat de lockdown niet verder doorgezet kan worden door de economische zorgen, groeit het probleem. Het aantal besmettingen stijgt abnormaal snel. De verspreidingssnelheid in Turkije is een van de hoogste in de wereld", aldus Ingleby.

Grote zorgen

Het is niet zo dat Turkije de coronacrisis niet serieus neemt - scholen gingen al vroeg dicht en ook worden er nu mondkapjes geproduceerd in het land - maar de regering heeft simpelweg geen geld meer om vergaandere maatregelen te nemen. Het gaat zelfs zo ver dat president Erdogan zijn burgers vraagt zélf geld te doneren, zoals hun salaris. Het zet hem voor een enorm dilemma: of de economie van het land gaat er volledig aan, of de gezondheid van heel veel mensen komt op het spel te staan.

Melvyn Ingleby: "Heel veel mensen maken zich enorm veel zorgen. Hoe moeten ze het economisch gaan aanpakken? Dat is het grootste probleem. En daarbij voelen ze zich totaal in de steek gelaten omdat er steeds maar geen maatregelen komen om hun economische leed op te vangen."

Erdogan’s machtspositie

Er is veel kritiek op de aanpak van Erdogan, vertelt Ingleby: "In plaats van dat er een plan wordt gemaakt over een gezamenlijke aanpak wordt er gebekvecht over wie er gelijk heeft. De politiek bespreekt niet hoe ze de situatie gaan oplossen, ze voeren een politieke competitie over wie er met het minst kleerscheuren uit deze crisis komt."

Quote

Ze zijn een politieke strijd aan het uitvechten in plaats van een crisis aan het oplossen

<span>Melvyn Ingleby, </span>Turkije correspondent


Het virus zet Erdogan simpelweg schaakmat: welke weg hij ook inslaat, hij zal sowieso verliezen. Wanneer anderen – zoals de burgemeesters van Izmir en Istanbul - goede ideeën hebben (het oprichten van een noodfonds, bijvoorbeeld) zet hij die aan de kant. "Hij wil niet dat zíj met de eer gaan strijken. Maar als hij de goede ideeën afwijst, pakt het óók slecht voor hem uit: dan houdt hij de bestrijding tegen en denkt men dat hij zelf niks kan of wil doen."

Volgens Melvyn Ingleby zat een scenario als dit er al langere tijd in voor Turkije en de positie van Erdogan. De pandemie maakt het alleen nog een tandje erger. "Het is de zoveelste klap zijn de positie van Erdogan."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie