appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoogste Australische rechter vernietigt misbruikveroordeling kardinaal George Pell

EPA
dinsdag 7 april 2020 | NOS | Redactie

De 78-jarige Australische kardinaal George Pell, die werd veroordeeld voor kindermisbruik, komt vrij. De Hoge Raad van Australiƫ heeft zijn veroordeling tot zes jaar cel vernietigd. Volgens de hoogste Australische rechter is niet met zekerheid te zeggen dat de misbruikbeschuldigingen kloppen en had de jury daarvoor meer aandacht moeten hebben bij de veroordeling.

Correspondent Eva Gabeler over de vrijspraak

Pell, tussen 2014 en 2017 penningmeester in het Vaticaan, is de hoogste katholieke geestelijke ooit die werd veroordeeld voor kindermisbruik. Hij zou in 1996 en 1997 twee 13-jarige misdienaars hebben misbruikt in een achterkamer van de St. Patrick's kathedraal in Melbourne, waar hij toen aartsbisschop was.

Betrapt

Een hoger beroep van Pells advocaten bij het hooggerechtshof van de deelstaat Victoria werd in augustus vorig jaar nog verworpen, waarop de kardinaal met succes naar de de Hoge Raad stapte. Pells advocaten stelden in hun pleidooi dat de kardinaal de jongens nooit had kunnen misbruiken zonder dat hij door anderen zou zijn betrapt.

George Pell heeft ruim 400 dagen in de cel gezeten.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1