appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

In Tsjechië krijgen ze het bier niet op

ANP
woensdag 1 april 2020 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

Bijna ieder land heeft direct of indirect te maken met de gevolgen van het coronavirus, maar in Tsjechië kampen ze met een wel heel bijzonder probleem: er is maar liefst zes miljoen liter bier over. Om al dat bier tóch op te krijgen is nu een bijzonder initiatief gestart.

Correspondente Laura Postma vertelt erover in Bureau Buitenland.

In Bureau Buitenland: Het coronavirus raakt ook Tsjechische bierbrouwers

Gesloten cafés

Nergens wordt zoveel bier gedronken als in Tsjechië. Een Tsjech drinkt gemiddeld 140 liter bier per jaar. Maar door de lockdown in het land zijn cafés gesloten en zit een vers getapt pilsje er dus niet in.

"Het drinken van bier is echt verankerd in de cultuur", vertelt Laura Postma. Er wordt volgens haar in Tsjechië ook veel vaker buiten de deur gegeten dan in Nederland, vooral tijdens de lunch. "En een biertje hoort daar voor de Tsjechen bij", vertelt ze.

Red het bier!

Vooral kleine brouwerijen hebben het lastig nu er niet meer aan cafés geleverd kan worden. Daarom is een site opgezet genaamd Zachraň Pivo (red het bier). "Mensen kunnen daarop zien waar brouwerijen in de buurt zitten, om daar vervolgens bier te bestellen", aldus Postma.

Op die manier kunnen de kleinere brouwerijen een beetje geholpen worden. Op de site is door middel van een teller te zien hoeveel bier er nog over is. "Het is een beetje een ludieke verwijzing naar alle live statistieken die van het aantal coronabesmettingen worden bijgehouden."

De huidige maatregelen tegen het coronavirus liepen in eerste instantie af op 1 april, maar gister werd bekend dat de maatregelen zijn verlengd tot ten minste 11 april. "In Tsjechië hoopt men dat de maatregelen na Pasen iets verlicht zullen worden", vertelt Postma. Maar tot die tijd zit een biertje in het café er dus niet in voor de Tsjechen.

In Tsjechië krijgen ze het bier niet meer op

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1