appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor geweldsontsporingen Indonesië

ANP
dinsdag 10 maart 2020 | NOS | redactie

Koning Willem-Alexander heeft excuses aangeboden voor geweldsontsporingen in Indonesië tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949. Dat deed hij op de eerste dag van het staatsbezoek aan Indonesië.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met verslaggever Jozephine Trehy.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Voor de geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen", zei de koning tijdens een toespraak. "Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven."

Staatsbezoek

De koning heeft een krans gelegd op het Indonesische ereveld Kalibata. Daar liggen onder meer de slachtoffers begraven van de onafhankelijkheidsoorlog die Indonesië tussen 1945 en 1949 voerde tegen Nederland.

Kort daarna was er een welkomst-ceremonie bij het presidentiële paleis van gastheer president Widodo. Voorafgaand aan een besloten staatslunch geven de koning en de Indonesische president een gezamenlijke persverklaring.

'Historisch'

Presentator Jurgen van den Berg besprak het nieuws met historicus Esther Captain. Zij noemde de excuses 'historisch'.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen handen schudden

Gisteren is het koningspaar aangekomen in Indonesië. Vanwege het coronavirus schudt de koning alleen bij hoge uitzondering de handen, zoals de president. De andere Indonesiërs en Nederlanders die hij tegenkomt, moeten het doen met een 'Sundanese groet', met op elkaar samengevouwen handen en een knikje.

Koning Willen-Alexander biedt excuses aan in Indonesië

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1