Buitenland
NOS

Weer Joodse karikaturen bij optocht Aalst: 'Net zo kwetsend als vorig jaar'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer Joodse karikaturen bij optocht Aalst: 'Net zo kwetsend als vorig jaar'

Carnavalsvierders in Aalst hebben gisteren volop de spot gedreven met de verontwaardiging over Joodse stereotypen tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht in de Belgische stad. Afgelopen jaar was er veel kritiek op een carnavalswagen met poppen van stereotype orthodoxe Joden met een haakneus en zakken geld.

De optocht leidde meteen tot felle kritiek vanuit de Joodse gemeenschap. Zo roept de Europese afdeling van het Amerikaans Joods Comité de EU op België te onderzoeken, omdat het land het "haatfeest" heeft toegestaan.

Het NOS radio-programma Met het Oog op Morgen sprak erover met journalist Jonas d'Hollander. Hij kijkt terug op een turbulente dag. "Sinds vorig jaar is België hiervan in de ban. Veel Joodse stemmen hebben toen van zich laten horen."

Weer Joodse karikaturen bij optocht Aalst: 'Net zo kwetsend als vorig jaar'

Waarom de karikaturen dan toch weer opdoken? "Er zijn in Aalst weinig grenzen die niet mogen worden opgezocht. Ik denk ook dat sommige optochtdeelnemers zich een beetje opgestookt voelden door de hevige reacties. Dat heeft er toe geleid dat men vandaag minstens dezelfde grens is gaan opzoeken. En de karikaturen waren eigenlijk minstens even kwetsend, hoor ik van heel wat Joodse mensen in België."

'Pijnlijker dan vorig jaar'

Joden wegzetten als ongedierte doet volgens de organisatie denken aan het ontmenselijken van Joden, zoals gebeurde in het nazi-tijdperk. "Mijn maag draait om", twitterde Ronny Naftaniel, voorzitter van het Joods Humanitair Fonds, over de optocht in Aalst. "Misselijkmakend", schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher bij een tweet over de optocht.

Het Belgische Forum der Joodse Organisaties noemde de karikaturen in de optocht van dit jaar "nog pijnlijker" dan die van vorig jaar. "Toen konden we nog denken dat het misschien niet de bedoeling was om te beledigen, maar nu doet men er nog een schepje bovenop. Dat tart werkelijk alle verbeelding", aldus een woordvoerder van de koepel tegenover dagblad Het Nieuwsblad.

De optocht lokte ook een reactie uit bij de Belgische premier Sophie Wilmès. "Hoewel Aalst Carnaval veel meer is dan dat, doen deze feiten toch afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land", zegt ze in Belgische media. Volgens Wilmès leiden de karikaturen tot verdeeldheid: "Het brengt het samenleven in gevaar. Zeker als het gaat om bewuste en herhaalde acties."

Ook de omstreden poppen met haakneuzen en pijpenkrullen die er vorig jaar toe leidden dat het carnaval in Aalst werd geschrapt van de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed waren vandaag weer te zien. Dit jaar stonden de poppen op een wagen met andere karikaturen in een soort schiettent.

Ster advertentie
Ster advertentie