appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Panamese politie onderschept zelfgebouwde duikboot met cocaïne: 'Drugscriminelen worden steeds creatiever'

AFP
donderdag 20 februari 2020 | AVROTROS | Ivo Evers

In Panama heeft de politie een onderzeeboot met 5.000 kilo aan cocaïne onderschept. Met een zelfgebouwde onderzeeër probeerden Colombianen de overtocht te maken. Waar naartoe is nog niet bekend. 

Dit is niet de eerst keer dat drugscriminelen dit proberen. De eerste onderzeeër werd in 2006 gevonden. Vorig jaar nog werd een duikboot uit Colombia onderschept in Spanje en in 2018 werd de eerste onderzeeër in Suriname ontdekt.

Onder de controles door

Een duikboot is een veel gebruikt voertuig om dat je overal onderdoor kan duiken. Op de bekende routes zijn er veel controles. "De oceaan is groot en daar kan zo’n duikboot makkelijk doorheen glippen", zegt een criminoloog. "De marine probeert ze wel te vinden maar het blijft een kat-en-muisspel."

Het verdient goed om drugs vanuit Colombia te verschepen. Een kilo cocaïne kost in Colombia tussen de 1.000 en de 2.000 euro, terwijl je voor een kilo cocaïne in Nederland meer dan 25.000 euro kwijt bent. "En dat soort bedragen maakt het dat men steeds creatiever wordt. Maar ook dat er meer risico's worden genomen", aldus Boekhout van Solinge.

Tim Boekhout van Solinge over drugsduikboten

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1