appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
STER Advertentie

Azmani (VVD): Schengen onder druk bij volgende migratiecrisis

ANP
woensdag 15 januari 2020 | KRO-NCRV |

VVD-Europarlementariër Malik Azmani vreest, net als premier Mark Rutte, voor het Schengenverdrag als er weer een vluchtelingencrisis als in 2015 plaatsvindt. "Het is serieus. Asielaanvragen moeten aan de buitengrens worden afgehandeld", zegt Azmani in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Azmani (VVD): Schengen onder druk bij volgende migratiecrisis

Azmani presenteerde dinsdag namens zijn Europese fractie Renew Europe, een liberale visie op het migratiebeleid. "Afspraken maken met veilige landen en verplichte registratie aan de buitengrens," zegt Azmani, "en als ze bij de grens komen, niet laten doorreizen."

Schengen-zorgen

Als zijn plan niet wordt aangenomen, suggereert Azmani dat het Schengenverdrag - vrij vervoer van personen en goederen - zomaar eens verleden tijd kan zijn. In december uitte premier Rutte ook zijn zorgen over Schengen in De Telegraaf. "Als er weer zo’n crisis komt als in 2015, dan zie je dat landen zich terugtrekken, dan gaat iedereen voor zich."

Daarom wil Azmani dat de vluchtelingencrisis ver aan de buitengrens wordt opgelost. Voor de zomer wil hij meer duidelijkheid over zijn plan. "Gesprekken worden de komende maanden gevoerd. In Europa realiseert men zich wel dat het serieus is."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1