appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

De Hoop Scheffer: 'Trump zat fout met doden generaal'

ANP
maandag 6 januari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Twitter

Jaap de Hoop Scheffer voormalig secretaris-generaal van de NAVO zegt dat president Donald Trump fout zat met het doden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. "Twee treden te hoog op de escalatieladder", aldus De Hoop Scheffer. 

Jaap de Hoop Scheffer vindt dat president Donald Trump onverstandig heeft gehandeld met het doden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Dat zei hij tijdens een interview bij 1 op 1 met Sven Kockelmann.

De Hoop Scheffer: 'Trump zat fout met doden generaal'

De Hoop Scheffer kent de regio uitermate goed, als voormalig secretaris-generaal van de NAVO. Hij gaf leiding aan het bondgenootschap in het hart van de Irak-oorlog van Bush Jr. in 2003. Tegenwoordig is de voormalige minister van Buitenlandse Zaken onder meer voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, een belangrijk adviescollege van het kabinet. 

Escalatieladder

"In deze regio is permanent gedoe en de Amerikanen trachtten hier al jaren een machtsbalans te creëren." Maar die verhoudingen zijn nu totaal verstoord. Volgens De Hoop Scheffer is Iran een moorddadig regime en verantwoordelijk voor vele Amerikaanse mensenlevens.

Trump heeft niet "onterecht gereageerd" om de aanvallen van Iran op Amerikaanse doelen zoals de ambassade in Bagdad een halt toe toe te roepen. "De vermoorde generaal moet beschouwd worden als een massamoordenaar, maar de maatregel om hem naar een andere wereld te helpen, is één of twee sporten te veel op de escalatieladder."  

Onverstandig en niet doordacht noemt de voormalige secretaris-generaal van de NAVO de drone-aanval van Trump. Want Iran zal terugslaan, volgens De Hoop Scheffer. Op de vraag hoe hoog de dreiging nu is op een schaal van 1 op 10, noemt De Hoop Scheffer het hoge getal van 8,5.

Gevolgen voor Nederland

Dat Nederland zijn missies in Irak vandaag per direct heeft gestopt, begrijpt De Hoop Scheffer wel. "Naar huis gaan is een betere optie." Maar voor de huidige minister Blok komt er een element bij. Het Nederlandse fregat die naar de de Perzische Golf wordt gestuurd, om onder Franse leiding de Straat van Hormuz te beschermen, krijgt een "gevaarlijk karakter".

De Hoop Scheffer meent dat deze explosieve situatie in het Midden-Oosten alleen kan worden opgelost door een diplomatieke de-escalatie door een derde partij. De Hoop Scheffer noemt dit het "achterkamer kanaal". Rusland zal zeker niet een constructieve rol kunnen spelen. En zou Nederland kunnen bemiddelen? "Nee, daar zijn andere landen beter in, zoals Noorwegen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1