appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Door hun moeder achtergelaten: kalifaatkinderen

ANP
maandag 2 december 2019 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

Toen het laatste stukje van het Kalifaat viel kwamen vele IS-mannen en vrouwen naar buiten. Daaronder ook de yezidi-vrouwen die als slaaf verkracht werden door IS-mannen. De kinderen die de yezidi-vrouwen daar ter wereld brachten zijn niet welkom binnen de yezidische gemeenschap. De vrouwen moesten hun kroost gedwongen achterlaten.

Weeskinderen mét ouders

In Rmeilan, in het Noordoosten van Syrië, staat daarom een bijzonder weeshuis. De kinderen die daar wonen zijn technisch gezien geen wees. De religieuze yezidi-leiding besloot dat de vrouwen, de voormalig IS-slaven, alléén terug mogen keren naar de eigen gemeenschap; zónder hun kinderen, want die zijn niet welkom.

"Vooral dit jaar kwamen er veel jonge kinderen binnen", vertelt een medewerker van het weeshuis in Syrië. "Sommigen kwamen binnen toen ze nog maar 2 maanden oud waren."

Fotograaf: <span>Hans-Jaap Melissen</span>
Zingende kinderen in het weeshuis in <span>Rmeilan.</span>

Het was niet makkelijk voor de vrouwen om hun kind achter te laten. "Met sommige moeders hebben we nog contact, die vragen om foto’s van hun kind." Maar het probleem kan pas opgelost worden als de religieuze leiding van de Yezidi’s overtuigd raakt dat het anders moet.

"We proberen zeker de religieuze leiding van de Yezidi’s om te praten, zodat ze een ander standpunt in nemen. Want kinderen zijn het beste af bij hun moeder. Ze zitten nu in een weeshuis terwijl ze gewoon nog een ouder hebben."

Hans-Jaap Melissen maakte voor Bureau Buitenland een reportage over de achtergelaten kinderen.

De ‘weeskinderen’ uit Syrië die geen wezen zijn

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1