Buitenland
AVROTROS

Impeachen? Zo doe je dat

foto: Donald Trumpfoto: Donald Trump
  1. Nieuwschevron right
  2. Impeachen? Zo doe je dat

Het afzetten van een president is een ambitieuze onderneming. Heb je bewijs, moet je nog motief zien aan te tonen. In dr Kelder en Co bespreekt dr Kelder de regels zoals vermeld in de Amerikaanse Grondwet over het wat en hoe van impeachment met amerikanist dr. Jelte Olthof.

{podcast audio="122792" caption="#178 - Impeachen? Zo doe je dat" }

De democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden werkt aan een strafblad van president Trump. "Dat strafblad wordt The articles of impeachment genoemd", zegt Olthof, historicus en amerikanist van de Rijksuniversiteit Groningen. "Ze hebben wel wat dingen boven water kunnen krijgen. Trump heeft wel wat uit te leggen."

Smoking gun

Heeft Trump de Oekraïense president Zelensky onder druk gezet om Joe Biden te onderzoeken? Hard bewijs voor een dergelijke gang van zaken, een 'smoking gun', ontbreekt vooralsnog. Daarnaast benadrukt Olthof dat motief cruciaal is om een president af te zetten. Als Trump het heeft gedaan, waaróm heeft hij dat dan gedaan? "Hij kan ook telkens blijven volhouden dat hij het puur deed voor anti-corruptie."

Het grootste probleem voor de democraten op dit moment is dat het Witte Huis weigert mee te werken. "De echte pareltjes die ze wilden vinden, komen niet opdagen. Dus dat beperkt ze weer", zegt Olthof.

Dr Jelte Olthof over de Impeachment van Trump: wachten op een smoking gun

Ster advertentie
Ster advertentie