appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Een stuurloosland: de Belgen zijn het wachten zat

hln
vrijdag 8 november 2019 | VPRO | Kitty Munnichs

De Belgische regering viel alweer bijna een jaar geleden. Nadat de Vlaams-nationalistische N-VA zich terugtrok uit de regeringscoalitie kwam het land zonder regering te zitten. Na de verkiezingen in mei is een nieuwe federale regering nog altijd een droom. De demissionaire regering steunt slechts op 38 van de 150 zetels. België is al een moeilijk bestuurbaar land, maar inmiddels wordt het land langzaamaan stuurloos.

Bart Eeckhout, hoofdredacteur van De Morgen, is te gast in Bureau Buitenland en vertelt over de stand van zaken ons buurland.

Wie grijpt het roer in stuurloos België?

Nieuwe informateur: 'weinig kans'

De Waalse sociaaldemocraat Paul Magnette is de derde informateur op rij. Hij moet onderzoeken of alsnog een nieuwe kabinet gevormd kan worden. Afgelopen dinsdag werd hij door de Belgische koning aangesteld. Maar veel kans geeft hij zichzelf niet: "Iets tussen 2 en 3, op 10?" 

Voor veel Belgen is het politieke proces moeilijk te volgen. Er is altijd wel een partij die niet met een andere partij wil werken, tenzij een andere partij weer aanschuift aan de onderhandelingstafel. Maar dat weerhoudt weer een andere politieke fractie om mee te doen.  Belgische kranten hebben hun handenvol aan het schrijven van ingewikkelde stukken met mogelijke coalities.

Verontwaardiging

Op sociale media spreken Belgen zich uit over de moeizame politieke onderhandelingen. Op Twitter is #indignezvous, wat 'verontwaardigd u' betekent, een veel gebruikte hashtag bij commentaren op de gang van zaken.

Afsplitsing op de loer

Het federale parlement maakt nog wel nieuwe wetten, maar bij elk voorstel moet de volksvertegenwoordiging op zoek naar wisselende meerderheden. En dat is een ingewikkeld proces. België worstelt met grote problemen en is nu vleuggellam. "Als je nu in Vlaanderen gaat vragen: moet er gesplitst worden? Dan zeggen mensen 'nee'. Maar ze worden ook moe. Het afscheiden begint stilaan een idee te worden", zegt hoofdredacteur Bart Eeckhout van de Belgische krant De Morgen. "Afsplitsen van Vlaanderen en Wallonië is langzaam aan het gebeuren."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1