Buitenland
KRO-NCRV

'De doodstraf is verwerpelijk en hoort niet bij Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De doodstraf is verwerpelijk en hoort niet bij Nederland'

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz noemt de doodstraf voor IS-strijders in een Kamerdebat een "ultieme consequentie". Gaat de VVD daarmee te ver? "Ik vind IS walgelijk", zegt journalist Leonard Ornstein, "maar de doodstraf is verwerpelijk en hoort niet bij Nederland".

"De doodstraf is in Nederland uitgebannen." Aan die principes moet volgens Ornstein vastgehouden worden in ons politieke systeem. "Er is een verschil tussen wraak en rechtsgang."

Voorloper in internationale strijd

GroenLinks-Kamerlid Bram Ojik is bang dat met de uitspraak gemorreld wordt aan het fundament onder de internationale rechtstaat, en die in Nederland. "Nederland is een voorloper in de internationale strijd tegen de doodstraf." Overigens verwacht Ojik dat de uitspraak een losse flodder is. "Er is geen enkele steun voor in de coalitie. Ook niet bij de eigen minister van Buitenlandse Zaken."

Ojik wil dat de IS-strijders in Nederland berecht worden. "We hebben een uitstekend rechtssysteem om deze mensen die afschuwelijke misdaden hebben begaan achter de tralies te zetten."

Ornstein is ook voor een gevangenisstraf. "Laat ze creperen in een cel, hier of op een andere plek." Daarmee doelt hij op een lange gevangenisstraf. "Dan hebben ze echt hun lesje wel geleerd."

'Naar sharia handelen'

Luisteraar Kees Mossing vindt de VVD helemaal niet te ver gaan. "De IS hanteert de sharia, daarin staat dat je ter dood veroordeeld kan worden. Dan moeten we daarnaar handelen." De IS-strijders voor wie mogelijk een doodstraf geldt moeten ook niet "nu huilen".

Nederland moet niet moeilijk doen, zegt Mossing. "Met Arabische landen waar we afhankelijk van zijn doen we ook niet moeilijk. We gaan voetballen in een land waar als je homoseksueel bent je van een toren wordt gegooid. Ik vind het een mooi beeld, al die mensen aan een touwtje."

Grondwet en principes

Mossing is er heel erg voor de doodstraf niet in Nederland te hanteren. "Maar we kunnen ons niet bemoeien met hoe het er in een land aan toegaat. Dat is politiek ook niet acceptabel."

Als Irak iemand berecht die een misdaad heeft begaan in Irak, dan heeft dat land het recht de persoon in het eigen land te berechten, legt hoogleraar Internationaal Recht Marcel Brus uit. "Over het algemeen is er niet de mogelijkheid in te grijpen in een ander land." Maar in dit geval is de zaak iets gecompliceerder.

"Irak zegt, we willen de Westerlingen niet berichten, maar jullie dwingen ons. Dan berechten we ze volgens onze standaarden." Ze willen graag dat Nederland de IS-strijders zélf berecht. Het gaat dus niet om het volgen van de Nederlandse grondwet, waarin de doodstraf verboden is, maar om de principes van ons land.

Daarnaast schendt Nederland de mensenrechten als het weigert de misdadigers in Nederland te berechten. "Nederland heeft de mogelijkheid te voorkomen dat de mensenrechten van Nederlandse burgers beschermd worden." Dat moet Nederland dan ook doen "ook al hebben ze vreselijke misdaden begaan".

Stand.nl: De VVD gaat te ver met het accepteren van de doodstraf voor IS- strijders

Ster advertentie
Ster advertentie