appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Hoe een failliet land nog faillieter wordt'

'I love Suriname'
zaterdag 26 oktober 2019 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Het Surinaamse parlement buigt zich over een wet die de belemmering op maximaal lenen door de regering Bouterse weg moet nemen. Als de wet wordt aangenomen, is onbeperkt lenen mogelijk. En dat is dan ook straffeloos. Nu staat nog in de Surinaamse wet dat een minister die teveel leent strafbaar is. 

Hoe een failliet land nog faillieter kan.

Robby Makka is Surinamist en financieel analist. Hij is op dit moment in Paramaribo en praat met dr Kelder over deze wet en de Surinaamse economie. 

"Suriname staat er financieel niet goed voor, klopt dat?", vraag dr Kelder. "Dat klopt helemaal", zegt Makka. "De economie is behoorlijk aangetast, in die zin dat de economie geruïneerd wordt met verschillende wetten, waar onder die wet op de staatsschuld waar u het over heeft. Er wordt totaal geen productie geleverd, alleen maar consumptie. Het land is zo goed als technisch failliet", zegt Makka. 

"De staatsschuld wordt dus naar 130 procent van het BBP geduwd. Dat zijn Italiaanse toestanden", zegt dr Kelder.

Geschenken

"Ja dat klopt, maar over zeven maanden zijn er verkiezingen in Suriname en Bouterse (de president, red.) doet er alles aan om de kiezers voor zich te winnen. Hij heeft een enorm tekort aan middelen en is op zoek naar leningen om pakketten en geschenken aan de burgers uit te kunnen delen.”

"Geschenken? Gaat hij met pakjes langs de deuren, waar moet ik aan denken?"

"Oh ja hoor, het zijn bijna Venezolaanse toestanden", zegt Makka. "De kleur van zijn partij is paars en in paarse plastic tasjes worden uien, knoflook, toiletpapier en van alles gestopt en deur-aan-deur uitgedeeld."

Hoe een failliet land nog faillieter kan

 

 

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1