Buitenland
NOS

Protest tegen celstraffen Catalaanse separatistenleiders loopt uit op botsingen met politie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protest tegen celstraffen Catalaanse separatistenleiders loopt uit op botsingen met politie

In Barcelona is gisteravond door tienduizenden mensen gedemonstreerd. Volgens de Guardia Civil waren er 40.000 betogers. Bij botsingen tussen de oproerpolitie en betogers raakten zeven mensen gewond. Drie betogers werden gearresteerd.

Het was de tweede dag dat Catalanen demonstreerden. Ze zijn woedend over de celstraffen die separatistische leiders kregen opgelegd voor opruiing rond het onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Protest Catalanen tegen celstraffen separatistenleiders uit de hand gelopen

Betogers verzamelden zich voor een gebouw van de Spaanse overheid en zongen het Catalaanse volkslied. Op straat lagen brandende hopen. De politie voerde charges uit met wapenstokken en schoot met schuimprojectielen.

Bezetting vliegveld

De demonstranten bezetten maandag het El Prat-vliegveld in Barcelona. Ruim honderd vluchten werden geschrapt. Meer dan 130 mensen raakten gewond. Een demonstrant verloor een oog, een ander een testikel, meldt de Spaanse krant El País.

Het protest wordt geleid door de actiegroep Tsunami Democràtic, die via berichtendienst Telegram opriep om de straten op te gaan. Wie de mensen achter de beweging zijn, is een mysterie. De Spaanse autoriteiten heeft aangekondigd een politieonderzoek in te stellen naar de separatistische activisten.

Tsunami Democràtic roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos protest. Ze zeggen geïnspireerd te zijn door de demonstraties in Hongkong. Daar werd het vliegveld twee dagen platgelegd door betogers.

Gevangenisstraffen

Het Spaanse hooggerechtshof veroordeelde maandag negen Catalaanse separatistische leiders tot gevangenisstraffen tussen de negen en dertien jaar. Een van de veroordeelden kondigde gisteren aan de zaak voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te brengen.

In oktober 2017 stemden ruim twee miljoen Catalanen in een door het Constitutioneel Hof verboden referendum over zelfstandigheid. Beelden van de stemming en het gewelddadige optreden van de politie gingen de wereld over.

Het Catalaanse parlement verklaarde de noordoostelijke Spaanse deelstaat onafhankelijk, maar het zou nooit zover komen. De Spaanse regering nam het bestuur van Catalonië over en vervolgde de politici die verantwoordelijk waren voor het referendum. De negen die veroordeeld zijn, worden gezien als de architecten van het referendum.

Ster advertentie
Ster advertentie