appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

CDA: 'NAVO-Raad en EU-ministers moeten morgen bijeen over Turkije'

ANP
vrijdag 11 oktober 2019 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

Minister Blok van Buitenlandse Zaken moet er vandaag nog voor zorgen dat de NAVO-Raad morgen bijeenkomt om daar de Turkse inval in Syrië te bespreken. Ook de EU-ministers moeten met spoed samenkomen om te praten over mogelijke sancties.

Dat zegt het Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Niet wachten tot er een reguliere bijeenkomst in de agenda staat. Die lakse houding moet weg."

CDA: 'NAVO-Raad en EU-ministers moeten morgen bijeen over Turkije'

Volgens van Helvert heeft de NAVO en de EU de afgelopen tijd onvoldoende gereageerd op uitlatingen van de president Trump en zijn Turkse ambtgenoot Erdogan. Het terugtrekken van de Amerikaanse troepen en de Turkse plannen voor een inval werden hierin al lang en breed aangekondigd.

"We hebben onder een steen gelegen. We kunnen niet zeggen dat we het niet aan zagen komen. Maar we kunnen ook niet zeggen: 'we zijn nu te laat, dus laat maar gaan'."

Schorsing in beeld

Van de kant van de NAVO zou schorsing van het Turkse NAVO-lidmaatschap zeker in beeld moeten zijn. Maar onmiddellijke schorsing zou nu te ver gaan. "We moeten met de Turken aan tafel. Als zij dan zeggen: 'sorry jongens, we zijn te ver gegaan', dan kunnen we verder. Zo niet, dan is schorsing een logische stap."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1