appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof
STER Advertentie

Turken claimen succes bij offensief, maar anderen spreken dat tegen

AFP
donderdag 10 oktober 2019 | NOS | Redactie

De bombardementen in Noordoost-Syrië gaan door. Volgens de Turkse minister van Defensie boeken de Turkse troepen vooruitgang tegen Koerdische strijders. Bij het statement werd geen bewijs geleverd, er werd alleen een korte video van troepen in actie getoond.

Dat de Turken oprukken, wordt tegengesproken door een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Zij zeggen dat de Turkse troepen vannacht niet veel vooruitgang hebben geboekt en dat Koerdische strijders aanvallen van de Turkse troepen hebben afgeslagen. Ook deze bewering werd niet met enig bewijs ondersteund.

Correspondent Melvyn Ingleby vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over de laatste ontwikkelingen: 

Correspondent Melvyn Ingleby over de Tukse inval in Syrië, deel II

Turkije zegt dat het van plan is om een 'veilige zone' te creëren. Uiteindelijk zou het doel zijn om 2 miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven naar de regio te sturen. Volgens de Koerden komt dit neer op een etnische zuivering, omdat het gaat om Arabieren die het Koerdische gebied zouden gaan bevolken.

Koerden in Nederland willen dat de Nederlandse overheid iets doet. Ze hebben zaterdag een demonstratie aangekondigd op het Malieveld in Den Haag.

Doden en gewonden

Gisteren lanceerden de Turkse strijdkrachten een offensief in het grensgebied. Turkije beschouwt de Koerdische YPG, die het gebied eerder veroverde op IS, als terroristen. De aanval wordt internationaal, ook door Nederland, sterk veroordeeld.

Jurgen van den Berg sprak in het NOS Radio 1 Journaal met een woordvoerder van Demned, een organisatie van Koerden: 

Demned, een organisatie van Koerden, over de inval in Syrië

Bij luchtaanvallen, artilleriebeschietingen en het grondoffensief in het noordoosten van Syrië zijn doden en gewonden gevallen. Maar de berichtgeving over de precieze aantallen loopt uiteen.

Zeker 181 militaire doelen zijn volgens de Turkse autoriteiten onder vuur genomen. Persbureau AP meldt dat zeker zes Syrische grensplaatsen zijn getroffen, verspreid over een gebied van minstens 400 vierkante kilometer.

IS-Beatles verplaatst

De VS heeft twee beruchte IS-gevangenen uit Syrië gehaald, melden persbureaus op basis van anonieme functionarissen. Het zou gaan om de twee laatste 'IS-Beatles'. Dat waren vier strijders van Islamitische Staat die samen zeker 27 executies uitvoerden. Ze kregen de bijnaam vanwege hun Britse accent.

Eerder liet president Trump al weten dat sommige gevangen genomen IS-strijders zijn overgeplaatst. Dit om te voorkomen dat ze kunnen ontsnappen tijdens de gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische milities.

Met steun van de VS bewaken de SDF momenteel duizenden IS-strijders. De internationale vrees is dat de Koerdische strijders die bewaking een lagere prioriteit geven, omdat ze zich in de steek gelaten voelen door hun bondgenoot. Volgens de VS hebben sommige Koerdische strijders de gevangenissen verlaten om te strijden tegen de Turkse invasie, maar het zou gaan om kleine aantallen.

Mogelijk is bij het bombardement op de stad Qamishli ook een gevangenis geraakt waar IS-strijders worden vastgehouden.

Overtreding internationale wetten

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de Turkse aanval op het noordoosten van het land. Het ministerie noemt het een schandalige overtreding van internationale wetten.

De Arabische Liga komt zaterdag bijeen in Caïro om de escalatie in Noord-Syrië te bespreken, meldt nieuwszender Al Jazeera. Vandaag vergadert de VN-veiligheidsraad achter gesloten deuren over het conflict.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov beschuldigt de VS van gevaarlijk spel. Door eerst een "quasi-staat" te creëren voor de Koerden in Noord-Syrië en vervolgens de steun in te trekken.

In NOS Met het Oog op Morgen sprak Rob Trip met Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO en nu voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Hij pleit voor het instellen van economische sancties door de VS.

Lucas waagmeester en jaap de hoop scheffer over de Turkse inval in Syrie

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1