appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Mangiare!
STER Advertentie

Democraten beginnen afzettingsprocedure tegen Trump, hoe kansrijk is dat?

AFP
woensdag 25 september 2019 | NOS | Redactie

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, begint een afzettingsprocedure tegen president Trump. Op een persconferentie in Washington maakte ze bekend dat ze een commissie van het Congres daartoe opdracht heeft gegeven.

Trump wordt ervan beschuldigd dat hij de Oekraïense president Zelensky telefonisch onder druk heeft gezet om een corruptieonderzoek te beginnen tegen zijn politieke rivaal Joe Biden. Zelf zegt Trump dat hij niets fout heeft gedaan.

Hoe kansrijk is de impeachmentprocedure tegen Trump?

Pelosi sprak op de persconferentie van een schending van de grondwet en de ambtseed en van verraad van de nationale veiligheid. Ze neemt het Trump in het bijzonder kwalijk dat hij de klokkenluider die de zaak aanhangig maakte zou hebben tegengewerkt.

De Democraten eisen dat Trump het volledige rapport van de klokkenluider publiceert, maar dat is vooralsnog niet gebeurd. Een medewerker van het Witte Huis zegt tegen nieuwssite Politico dat het rapport deze week nog wordt vrijgegeven. Trump weigerde dat eerst nog en wilde niet verder gaan dan een publicatie van de transcriptie van zijn telefoongesprek met Zelensky.

Cadeau voor Trumps herverkiezing?

De kans is overigens klein dat het daadwerkelijk tot een afzetting komt. De Senaat moet de aanklacht van het Huis van Afgevaardigden met een tweederdemeerderheid omzetten in een veroordeling en de Republikeinse partij van Trump zelf is daar in de meerderheid.

Dat is ook een van de redenen dat Pelosi lang heeft getwijfeld over zo'n procedure, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Elke poging zal waarschijnlijk sneuvelen in de Senaat. Bovendien is Pelosi bang dat dit Trump gaat helpen bij zijn herverkiezingscampagne, omdat hij het probeert in zijn voordeel te laten werken. Trump zal het gebruiken om zijn achterban te mobiliseren."

Trump heeft al gereageerd op de bekendmaking van Pelosi. "Intimidatie van de president!", schrijft hij in kapitalen op Twitter. In een andere tweet spreekt hij van "een totale heksenjacht". Kevin McCarthy, de Republikeinse leider in het Huis, heeft laten weten dat hij niet achter de beslissing van Pelosi staat. "Ze mag misschien de voorzitter zijn van dit Huis, maar ze spreekt niet voor heel Amerika."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1