appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Derde wereldwijde klimaatstaking: honderdduizenden op de been

ANP
vrijdag 20 september 2019 | NOS | NTR | Redactie

Over de hele wereld protesteren scholieren en andere demonstranten vanwege de derde staking tegen klimaatverandering, dit keer in aanloop naar een top van de Verenigde Naties. De organisatie verwacht de komende week acties in meer dan 150 landen. In Nieuws en Co nemen we een kijkje in Berlijn. Wouter Zwart vertelt wie er daar allemaal op de been zijn.

In New York, waar de top wordt gehouden, krijgen deelnemende kinderen geen straf voor spijbelen. Er worden vandaag meer dan een miljoen scholieren verwacht. Verspreid over de VS zijn meer dan 800 acties aangekondigd.

Ook in Nederland zijn protesten gepland. Vanmiddag wordt in Maastricht een Klimaatmars gelopen, een initiatief van de organisatie Students for Climate. Op de laatste dag van de actieweek, volgende week vrijdag, is een grote actie in Den Haag. In Duitsland staan zo'n vierhonderd protesten op de planning.

Greta Thunberg

De klimaatstaking is geïnitieerd door de Zweedse activiste Greta Thunberg, die vorig jaar begon met spijbelen voor een beter klimaat. Haar actie vond wereldwijd navolging.

In steden in Australië, waar de protesten vanochtend werden afgetrapt, zijn enorme menigtes op de been. De organisatie schat dat in heel het land ruim 300.000 deelnemers zijn, met het zwaartepunt in Sydney en Melbourne, waar de regering zetelt. 

Australische universiteiten beloven studenten niet te straffen voor het bijwonen van de protesten. Middelbare scholen in het land hebben geen gezamenlijk beleid.

Ook in onder meer Kenia, Zuid-Afrika, Thailand, Japan, India, Pakistan en Indonesië wordt gestaakt. De organisatie Global Climate Strike houdt op zijn website een interactieve kaart bij van de acties.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1