appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Politieke crisis Italië: premier Conte stapt op, regering valt

Reuters (via nos)
dinsdag 20 augustus 2019 | NOS | Redactie

De Italiaanse premier Conte dient zijn ontslag in. Dat heeft hij laten weten in de Senaat, waar hij de Italiaanse vicepremier Salvini ervan beschuldigde dat die zijn eigen belang voor die van de regering liet gaan. Daarmee is er een einde gekomen aan de coalitieregering van de Lega en de Vijfsterrenbeweging.

Conte sprak vanmiddag in de Italiaanse Senaat over de politieke crisis in Italië. Die ontstond nadat vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Salvini het vertrouwen had opgezegd in de regering, in de hoop nieuwe verkiezingen af te dwingen.

"Salvini heeft laten zien dat hij alleen zijn eigen belang najaagt, en dat van zijn partij", zei Conte in de Senaat, met Salvini aan zijde. "Zijn beslissingen vormen serieuze risico's voor dit land."

'Doorregeren zonder verkiezingen'

"Wat hierna gebeurt, is iets wat de president moet beslissen", zegt correspondent Mustafa Marghadi in het radioprogramma Nieuws en Co.. Volgens hem is de voortzetting van het kabinet met het ontslag van Conte definitief van tafel.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Dan blijven er nog een paar opties over: snelle verkiezingen of een zakenkabinet zodat er pas in de lente verkiezingen komen", gaat Marghadi verder. "Of, en dat was de meest verrassende, maar misschien wel de meest logische: er komt een nieuwe regering zonder verkiezingen. Dat zou dan de Vijfsterrenbeweging zijn en een oppositiepartij, de socialisten van de Democratische Partij."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1