appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Een land waar niks meer werkt

EPA/RAYNER PENA
zaterdag 17 augustus 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

Venezuela. Ook wel bekend als Klein-Venetië, de naam die een ontdekkingsreiziger volgens een populaire wijsheid aan dit Zuid-Amerikaanse land heeft gegeven. Rijk aan olie, unieke natuurgebieden en een melange van ontelbare culturen.

Maar wij kennen het land helaas vooral de afgelopen jaren van het slechte nieuws. Een land dat aan een zijden draadje boven een diepe afgrond hangt, onder het regime van president Nicholas Maduro.

Werkstuk uitprinten

Dichteres en schrijver Rachel Rumai Diaz heeft regelmatig contact met haar Venezolaanse familie. "Mijn nichtje uit Venezuela heeft net haar hele spaargeld opgemaakt aan het uitprinten van haar werkstuk en nog eens geld moeten bijlenen; wat een half maandsalaris is van een Venezolaan: 5 dollar."

Crisisland Venezuela

Rumai Diaz is weliswaar in Roermond geboren, maar heeft zich altijd meer thuis gevoeld in het Latijns-Amerikaanse land waar haar moeder vandaan komt. De politieke ontwikkelingen in dat land beïnvloeden ook haar werk.

Over het sanctiebeleid van de VS tegen president Maduro en een eventueel militair ingrijpen in Venezuela heeft zij een uitgesproken mening. 

Het is heel moeilijk voor niet-Venezolanen om te begrijpen waarom de mensen daar zo pro-Trump en pro-interventie zijn. Al zijn het aliens die ze komen redden. Het maakt ze niet uit, als ze maar door kunnen gaan met hun leven.

Rachel Rumai Diaz

Zomerverhalen uit het buitenland

Deze zomer heeft Bureau Buitenland een bijzondere programmering: Zomerverhalen. Elke maandag t/m vrijdag tussen 19.00 en 19.30 uur deelt onze gast een buitengewone ervaring, diepgravende informatie of interessante achtergronden uit het buitenland. Luister hier alle verhalen terug.

VPRO

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1