appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Tientallen Nederlanders in ziekenhuis met dengue, hoe herken je het?

EPA
donderdag 15 augustus 2019 | NOS | NTR | Redactie

Het aantal Nederlandse toeristen dat de ziekte dengue oploopt neemt toe. Volgens alarmcentrale Eurocross zijn er wereldwijd dit jaar meer dan twee keer zoveel Nederlanders opgenomen in een ziekenhuis als vorig jaar.

Dengue, hoe herken je het?

"Dit jaar tellen we 56 opnames. Vorig jaar waren dat er 25 in dezelfde periode", zegt Suzan de Wit van Eurocross.

Bloedingen

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een ziekte die door muggen wordt verspreid. In de uitzending van Nieuws en Co legt Iris Deinse van het Rode Kruis rond 16.00 uur uit hoe je de ziekte kan herkennen. Mensen die ziek worden, kunnen er heftige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag door krijgen. In ernstige gevallen kan de ziekte een levensbedreigende koorts met bloedingen veroorzaken.

In veel landen ligt het aantal besmettingen met dengue veel hoger dan vorig jaar. Met name in Bangladesh, Cambodja, India, Laos, de Marshalleilanden, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en op de Filipijnen neemt het aantal patiƫnten toe.

Het Rode Kruis adviseert mensen die daarheen reizen om zich goed in te smeren met muggenwerende middelen zoals DEET en bedekkende kleding te dragen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1