appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Ontwikkelingshulp: 'gewoon geld geven is te simplistisch'

Rock Staar
dinsdag 13 augustus 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De Volkskrant kopt vanmorgen: geef gewoon geld. Mensen in ontwikkelingslanden zouden meer hebben aan cash dan aan een koe. Volgens hoogleraar ontwikkelingssamenwerking Paul Hoebink is dat te 'simplistisch'. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten.

Stand.nl: Ontwikkelingshulp moet anders: geef het geld direct aan de mensen
Het moet én, én, én zijn volgens de hoogleraar van de Radboud Universiteit. En een basisinkomen, én microkredieten verstrekken zodat mensen ondernemingen kunnen opzetten. Máár: "als je geld geeft aan arme mensen, dan leg je nog geen wegen aan of bouw je ziekenhuizen of scholen. En je betaalt nog niet de salarissen voor onderwijzers", aldus Hoebink. "Dat zijn allemaal zaken die noodzakelijk zijn en moeten gebeuren."  

Taak regering

Het verstrekken van uitkeringen zoals dit basisinkomen en het aanleggen van de collectieve voorzieningen, zijn volgens Hoebink eigenlijk de taak van de lokale overheden, eventueel gesteund door grote organisaties en landen zoals de VS, Groot-Brittannië en de Wereldbank.

Basisinkomen

In landen als Brazilië en Zuid-Afrika is al een soort bijstandsuitkering voor de allerarmste, maar hierbij spelen de overheden een belangrijke rol. "Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen uitermate verstandig omgaan met het geld." Dit heeft volgens Hoebink geleid tot een onderzoek van de Universiteit van Manchester met als titel: 'Just give money to the poor'. 

Congo 

Petra Hoogerwerf is ondernemer en schrijver van het boek Echte winst. Ze is een groot voorstander van het basisinkomen. "Wij zijn voor het basisinkomen, niet voor microkrediet, want dat moet je terugbetalen."

Hoogerwerf is voorzitter van de stichting United Care for Life en verstrekt basisinkomens voor de allerarmste in Congo met als doel om mensen een weg uit de armoede te bieden. "We bestaan sinds december 2018 en ontvangen geld vanuit het bedrijfsleven. Dat basisinkomen wat wij verstrekken is gelijk gesteld aan gemiddeld inkomen in een land."   

Onderzoek 

Met haar stichting wil ze ook meer onderzoek naar wat een basisinkomen met mensen en gemeenschappen doet. "Er wordt vaak gezegd dat geld alleen maar op gaat al alcohol, maar uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet zo is." Volgens haar zie je het effect van één basisinkomen gelijk terug. "Mensen worden actiever in hun community en nemen meer verantwoordelijkheid." 

Stand.nl: Ontwikkelingshulp moet anders: geef het geld direct aan de mensen

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1