appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

VN maakt zich zorgen over Kashmir

EPA
donderdag 8 augustus 2019 | NOS | Redactie

De Verenigde Naties maken zich zorgen over maatregelen die India in de deelstaat Kashmir heeft genomen. De regering wil de speciale status van de deelstaat intrekken, en om protest te voorkomen zijn politiek leiders opgepakt, zijn internet en telefonie platgelegd en zijn samenscholingen verboden.

Kashmir afgesloten van de buitenwereld

"Dit past in een eerder patroon, maar het is een heel ander niveau", zegt de VN-woordvoerder voor Mensenrechten. "Dat we nu haast geen berichten meer krijgen uit het Indiase deel van Kashmir, is erg verontrustend."

Pakistan heeft de Indiase ambassadeur weggestuurd en laat zijn nieuwbenoemde ambassadeur voor India niet naar New Delhi gaan. India schendt het internationale recht door een einde te maken aan de autonomie van Kashmir, zegt de Pakistaanse premier Khan. Islamabad schort de handel op met India en stapt naar de VN-Veiligheidsraad.

Honderden arrestaties

India beëindigde maandag de autonomie van de deelstaat die sinds de onafhankelijkheid was geregeld in artikel 370 van de grondwet. Er geldt nu een uitgaansverbod en vrijwel alle communicatie met de buitenwereld is afgesneden

Ondanks het uitgaansverbod zijn er sporadische protesten in Srinagar, de hoofdstad van Kashmir. Dat leidde tot honderd arrestaties en een dode, meldt persbureau AFP. De dode zou een jongere zijn die achtervolgd werd door de politie, in de rivier sprong en verdronk. Ook zouden zes mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Pakistan en India hebben sinds de onafhankelijkheid een conflict over de overwegend islamitische regio Kashmir, die verdeeld is over de twee landen. Ze hebben er twee oorlogen over gevoerd en hebben enkele malen aan de rand van een oorlog gestaan.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1