appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met schrijver en archeoloog Alexander van de Bunt
STER Advertentie

'Alsof Johan Derksen premier van Nederland zou worden'

EPA/WILL OLIVER
maandag 22 juli 2019 | EO | Guido van Dijk

Dinsdag wordt duidelijk wie de nieuwe Britse premier wordt. Een aantal ministers heeft al aangekondigd op te stappen als de grote favoriet Boris Johnson wordt gekozen. Ook oud-correspondent Peter de Waard ziet het niet echt zitten. "Alsof Johan Derksen premier van Nederland zou worden."

Peter de Waard zegt dit in het programma Dit is de Dag, waar hij in discussie ging met politiek commentator Sywert van Lienden over Johnson.

Boris Johnson, ja of nee?

Johnson is een clown

De Waard is niet mild over Johnson. "Het is een pure clown. Het is iemand die continu met provocaties strooit. Hij is totaal onbetrouwbaar. Ik vind dat hij nog niets betekend heeft voor het land. Als hij premier wordt, dan wordt het een grote chaos, helemaal met de Brexit."

Politiek commentator Sywert van Lienden wil zichzelf geen grote fan van 'Boris' noemen, maar hij volgt hem met veel plezier. "Ik ben groot fan van Churchill en hij heeft een beetje Churchilliaanse eigenschappen. Ik vond het heel leuk om te zien hoe als conservatief een Labour-stad won als burgemeester."

Onvoorspelbaarheid

De grote kracht van Johnson is volgens Van Lienden zijn onvoorspelbaarheid. "Elk scenario dat we nu schetsen, kan de prullenbak in. Ik denk dat hij vrij snel aanstuurt op verkiezingen en gaat kijken of hij draagvlak heeft als premier."

Volgens De Waard maakt die onvoorspelbaarheid Johnson juist onbetrouwbaar. "Hij wil alleen premier worden, daar is het hem om te doen. Desnoods was hij bolsjewiek geworden, als hij maar premier kan worden!"

Luister hier het hele gesprek tussen Sywert van Lienden en Peter de Waard:

'Alsof Johan Derksen premier van Nederland zou worden'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1