appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Boris Johnson bedankt voor debat: 'pure powerplay'

ANP
maandag 17 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

In het Verenigd Koninkrijk werd gisteravond een verkiezingsdebat uitgezonden voor de opvolging van May. Favoriet Boris Johnson bedankte. "Dat is pure powerplay," zegt WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes in Spraakmakers. "Hij zet zichzelf zo boven het 'gepeupel'." 

Het Mediaforum met Bert Huisjes en Sofie van den Enk

Boris Johnson is op dit moment de meest bekende politicus met een bekendheid van 97 procent. Hij deed naar eigen zeggen niet mee met het debat tussen zes (zonder hem vijf) kandidaten, omdat het een 'tikje kakofonisch' wordt. 

Afwezigheid 

Deze actie draagt volgens Bert Huisjes waarschijnlijk bij aan zijn overwinning. "Het is duidelijk wat zijn argumenten zijn," aldus Huisjes. 

Een groot deel van het debat draaide om Johnson's afwezigheid. Kandidaat Jeremy Hunt opperde dat hij bang was. "Als zijn team hem niet eens laat debatteren met hem vijf redelijke politici, hoe moet dat dan als hij met 27 landen te maken krijgt?"

Trump en Baudet 

Journalist Sofie van den Enk vindt het een 'bijzonder laffe zet' van Johnson. Zij ziet een trend van afzeggende politici bij debatten. Kijk bijvoorbeeld naar Trump die door het afzeggen van debatten juist de aandacht naar zich toe trok. Ook in Nederland bedanken politici als Wilders en Baudet regelmatig om in discussie te gaan. 

Strategisch

"Dit is puur strategisch," aldus Van den Enk. "De mensen die naar deze debatten kijken zijn waarschijnlijk toch niet het electoraat waar zij op mikken."

Daarnaast heerst er onder de achterban een groot gevoel van wantrouwen tegen de journalistiek, zegt Van den Enk. "Dit wordt door veel mensen ervaren als gekleurd en waarom zouden ze dan meedoen aan een debat in de media?"

Naast Johnson strijden er nog zes kandidaten om het leiderschap van de regerende partij van de Conservatieven. Op 22 juli wordt er besloten wie daarmee de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1