Buitenland
KRO-NCRV

IS-kinderen terughalen: 'We kunnen bijna niet anders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. IS-kinderen terughalen: 'We kunnen bijna niet anders'

Nederland heeft twee jonge weeskinderen van overleden IS-strijders uit Syrië teruggehaald. "We kunnen bijna niet anders", zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont in Spraakmakers. "Als ze straks 18 jaar zijn en terugkomen, dan heb je niks meer in de melk te brokkelen. We hebben nu de kans om het beter te regelen."

Volgens Pont komen de kinderen toch naar Nederland omdat we een zorgplicht hebben als de ouders niet meer voor hen kunnen zorgen. "Je kunt veel beter hier met hun trauma’s aan de slag gaan. Als ze twee en vier zijn dan ben je nog vroeg genoeg om radicalisering te voorkomen."

Hoopgevend

André Seebregts, advocaat van de familie van de twee Nederlandse wezen: "Wat er gisteren is gebeurd is hoopgevend. We gaan kijken of we meer kinderen terug kunnen krijgen die daar onder precies dezelfde omstandigheden zitten."

De kinderen verbleven onder zeer slechte omstandigheden in een Syrisch kamp en zijn overgedragen aan een Nederlandse voogd. Tot nu toe weigerde Nederland jihadisten en hun kinderen terug te halen uit het gebied. De weeskinderen mochten terugkomen omdat ze erg jong zijn en zonder ouderlijk gezag onder erbarmelijke omstandigheden in een kamp zaten.

Het is onduidelijk of het terughalen van deze weeskinderen ook gevolgen heeft voor de kinderen in de kampen die daar wel met hun ouders zijn. Volgens de inlichtingendienst AIVD bevinden zich in Syrië in totaal nog ongeveer 85 jonge kinderen van Nederlandse volwassen jihadisten.

Gecontroleerd terughalen

Seebrechts: "De helft van de kinderen is vier jaar of jonger en negentig procent is negen jaar of jonger. De meesten hebben hun moeder nog, maar het leed is groot". Volgens de advocaat is het politieke draagvlak nu groter en hij denkt dat uiteindelijk alle IS-kinderen zullen terugkomen.

"De Koerden gaan ze daar niet eindeloos houden en ze komen op een bepaald moment tóch terug. Dat kan onder de radar zijn, maar het is natuurlijk beter dat dit gecontroleerd gebeurd."

Opgeleid tot strijder

Volgens oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen hebben we het schrikbeeld van jonge IS-kinderen die als strijders worden opgeleid in kampen en daar zwaar geradicaliseerd zijn. Maar dit beeld klopt niet helemaal.

"Niet alle kinderen die daar zitten hebben een training gehad van IS-strijders. Natuurlijk moet je daar zorgen om hebben, maar als je al besluit ze terug te halen, dan kun je het maar beter snel doen. Dan houd je zicht op hun ontwikkeling. In de vluchtelingenkampen waar ze nu zitten, gaan ze alleen maar achteruit. Dat is dé plek om de geest te bezoedelen."

Radicaliseringskans klein

Journalist en radicaliseringsdeskundige Nikki Sterkenburg schat de kans op radicalisering van de twee teruggehaalde weeskinderen niet hoog in: "Deze kinderen zullen zwaar getraumatiseerd zijn, maar met name door honger en de verweesdheid. Islamitische Staat heeft trainingskampen gehad voor kinderen vanaf 8 jaar, niet jonger".

Ster advertentie
Ster advertentie