appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Varkenspest in Zuidoost-Azië: 'Grootste uitbraak ooit'

afp
vrijdag 7 juni 2019 | NOS | NTR | redactie

De zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest grijpt om zich heen in Zuidoost-Azië. In korte tijd heeft het virus tot de dood van tientallen miljoenen varkens geleid. Experts spreken zelfs van de grootste uitbraak van een dierziekte ooit.

De ziekte brak vorig jaar augustus uit in China en het aantal besmette varkens is de afgelopen maanden enorm toegenomen. Inmiddels is het virus in meerdere landen in Zuidoost-Azië actief en voorlopig lijkt er geen einde te komen aan de opmars van het virus.

In Nederland is nog geen geval van de Afrikaanse varkenspest gemeld. Toch maken boeren zich ook hier ernstig zorgen. "We nemen alle mogelijke Voorzorgsmaatregelen", zegt een woordvoerder van boerenbelangenorganisatie LTO. 

China

"Het loopt gigantisch uit de hand", vertelde China-correspondent Eefje Rammeloo eerder in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "China moet naar schatting 200 miljoen varkens ruimen, ongeveer evenveel als heel Europa er jaarlijks slacht en opeet." 

Rest van zuidoost-Azië

Maar niet alleen China is zwaar getroffen. "Het virus verspreidt zich door Zuidoost-Azië: Vietnam is hard getroffen en ook daar worden miljoenen varkens afgemaakt, net als in Cambodja. En ook Thailand is op zijn hoede." Dat land is na China de grootste producent van varkensvlees in Azië. 

De VN-landbouworganisatie FAO vreest dat Myanmar, de Filipijnen en Laos de volgende landen zijn waar het virus voet aan de grond krijgt. Die landen zijn vanwege gebrekkige controle op wilde zwijnen extreem kwetsbaar.

De ziekte is ook uitgebroken in Noord-Korea, in het grensgebied met China, maar volgens Zuid-Korea weigert Pyongyang gehoor te geven aan oproepen om de pest gezamenlijk aan te pakken. Dinsdag afgenomen bloedtests bij honderden Zuid-Koreaanse varkensboerderijen in het grensgebied met Noord-Korea zouden allemaal negatief zijn.

Is het te stoppen?

Wetenschappers in Hong Kong spraken al van de grootste uitbraak van een dierziekte die de aarde ooit heeft gekend. "Ik denk in absolute aantallen dat dat zeker het geval is", zegt Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht. Is de uitbraak nog te stoppen? "Ik ben daar niet optimistisch over", zegt Stegeman. "Je kunt hem om twee manieren bestrijden: het in quarantaine houden van de dieren, of vaccinatie. Voor de Afrikaanse varkenspest is echter geen vaccin beschikbaar. Het lijkt erop dat dit zich voorlopig verder gaat uitbreiden."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1