appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

'De idealen van Nelson Mandela zijn deels verwezenlijkt in Zuid-Afrika'

ANP
zaterdag 11 mei 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

"Door Mandela zijn er 13 miljoen huishoudens aangesloten op het elektriciteits- en waternetwerk." Dat zegt voormalig Zuid-Afrika-correspondent Bart Luirink die in Johannesburg woonde toen Mandela op 10 mei 1994 de verkiezingen won. Hij heeft van dichtbij meegemaakt hoe het land vanaf die verkiezingsdag veranderde. 

25 jaar na Nelson Mandela

Zuid-Afrika is op dit moment economisch het meest ongelijke land ter wereld. Luirink ziet ook dat het land nog lang niet is waar Mandela hoopte dat het zou komen. "Er is onvoldoende tegemoet gekomen aan de aspiraties van de meerderheid van de zwarte Zuid-Afrikanen. Politiek is er nu gelijkheid bereikt, maar economisch moet dat nog gebeuren." 

Corruptie

Een van de grote problemen in Zuid-Afrika op dit moment is corruptie. "Men stemde op Jacob Zuma in de hoop een einde te maken aan corruptie en machtsmisbruik, maar hij heeft daar nog een paar scheppen bovenop gedaan." Zuma is de vorige president van Zuid-Afrika, maar trad af vanwege vele beschuldigingen van corruptie.

Een prognose van de uitslag van de verkiezingen van afgelopen woensdag laat een meerderheid zien voor het ANC, maar de partij is kleiner dan ooit. De opvolger van Zuma, Cyril Ramaphosa, heeft beloofd een einde te maken aan de corruptie. "Deze verkiezingen waren het eerste moment waarop mensen hun onvrede over Zuma konden uiten", zegt Luirink. 

Verkiezingen 1994

Luirink kan zich nog herinneren wat er om hem heen in Johannesburg gebeurde op de dag van de Verkiezingen in 1994. "Het optimisme was toen veel groter dan nu, mensen trokken massaal naar de stembus. Het was toen heel bijzonder dat zwarten en witten door elkaar in dezelfde rij voor de stembus stonden."

"Er kwam een soort rust over de stad en die hield dagen aan." Luirink denkt dat op dat moment het besef in is gedaald bij de witte extremisten dat het proces onomkeerbaar was.

25 jaar na Nelson Mandela

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1