appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Iran dreigt met uraniumverrijking: ‘De VS hebben Iran uitgelokt’

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
woensdag 8 mei 2019 | VPRO | Niyireth Koelmans Twitter

Precies een jaar nadat de Amerikaanse president Trump een streep zette door de nucleaire deal met Iran, komt de Iraanse president Rohani met een ultimatum: of de internationale gemeenschap schiet zijn land te hulp met bescherming tegen de Amerikaanse sancties, of de uraniumproductie wordt over 60 dagen opgevoerd. Waarom nu en wat wil Iran daarmee bereiken?

Peyman Jafari bij Bureau Buitenland

De spanningen lopen al dagen op. "De Verenigde staten proberen de druk zo hoog mogelijk op te voeren om Iran uit te lokken, zodat ze nog meer sancties kunnen opleggen. Met het uiteindelijke doel dat het Iraanse regime implodeert, ofwel volledig op de knieën gaat voor de eisen van de VS", zegt Irandeskundige Peyman Jafari in Bureau Buitenland

Het ultimatum van president Rohani is vooral gericht op de Europese Unie. "Hij wil de EU dwingen om een kant te kiezen en om tegen de VS in te gaan. Maar als de EU iets wilde doen aan de situatie, had het dat allang gedaan", aldus Jafari. 

Angst voor oorlog

Er leeft angst voor escalatie onder de Iraniërs. Jafari: "Ze hebben veel oorlogen gezien in de regio en zijn erg bang dat Iran er ook weer aan moet geloven. Er is nog geen paniek, maar de angst neemt met deze ontwikkelingen wel toe."

Iran stelt ultimatum aan internationale gemeenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1