appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS-Radio 1-Journaal
STER Advertentie

Brand Notre-Dame onder controle, belangrijke relikwieën gered

AFP
dinsdag 16 april 2019 | NOS | Redactie

Na ongeveer acht uur blussen is de brand in de Notre-Dame in Parijs onder controle. Dat zei een woordvoerder van de brandweer rond 03.00 uur. Het vuur is gedeeltelijk gedoofd en het nablussen is nog bezig. De komende uren wordt de structuur van de Notre-Dame zoveel mogelijk gekoeld.

Kort voor 19.00 uur brak brand uit in de eeuwenoude kathedraal. De spits stortte halverwege de avond in. Volgens de brandweer leken een paar uur later de twee iconische torens en de structuur van het gebouw gered te zijn. Het vuur zou kunnen zijn ontstaan door werkzaamheden in de kathedraal. Rond de torenspits stonden steigers. Het Franse Openbaar Ministerie verhoort de bouwvakkers.

'Tweederde van het dak is vernietigd, 30 procent van relikwieën gered'

70 procent van de kunst in de kathedraal is mogelijk verloren gegaan, meldt correspondent Frank Renout. Drie belangrijke relikwieën van Christus - de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging - zijn volgens burgemeester Hidalgo van Parijs wel gered van de vlammen

Het vuur zou kunnen zijn ontstaan door werkzaamheden in de kathedraal. Rond de torenspits, die is gebouwd in de negentiende eeuw na een restauratie, stonden steigers. Het Franse Openbaar Ministerie verhoort de bouwvakkers.

Burgemeester Hidalgo bedankte op Twitter de ruim 400 brandweerlieden die de hele nacht hebben doorgewerkt.

Priester en kunsthistoricus Antoine Bodar geëmotioneerd door brand Notre Dame

Experts inspecteren de Notre-Dame met zaklampen. Ze bekijken hoe groot de schade is. Vorige week waren zestien koperen standbeelden rond de torenspits verwijderd om gerestaureerd te worden. Die zijn dus ontsnapt aan de vlammen.

Wel zou ongeveer twee derde van het dak van de kerk zijn vernietigd.

Volgens Patrick Chauvet, de rector van de kathedraal, is daarnaast het gehele houten interieur van de Notre-Dame verloren gegaan. Op de website van de kathedraal is te lezen dat het houten raamwerk uit 1147 een van de oudste bouwwerken van Parijs is, samen met de kerk van Montmartre. Sommige balken uit het raamwerk waren afkomstig van bomen uit de achtste eeuw.

'Schade is niet voor te stellen'

Kunsthistorica Sanne Frequin vreest ook dat de eeuwenoude, imposante glas-in-loodramen zijn verwoest. Net als het houtreliëf om het koor uit de veertiende eeuw en het wereldberoemde orgel met 7000 pijpen. "Het is niet voor te stellen hoe groot de schade is", zegt ze in het fragment dat hieronder te beluisteren is.

Zo uitzonderlijk is de Notre Dame Parijs

Geluk bij een ongeluk is het gegeven dat er recent een 3D-scan is gemaakt van de Notre-Dame. Frequin: "Daardoor hebben we vrij precieze data over hoe die kerk er ooit uit heeft gezien". Dat kan volgens haar nuttig zijn bij de herbouw.

Rijke Fransman maakt 100 miljoen vrij

Er wordt al volop nagedacht over die reparatie. President Macron zei dat er een internationale inzamelingsactie komt. Verscheidene instanties en particulieren zijn online al inzamelingen gestart.

De eigenaar van modemerken Gucci en Yves Saint Laurent heeft 100 miljoen euro vrijgemaakt voor de wederopbouw, dat waarschijnlijk een enorme operatie wordt. De Arnault-familie, eigenaar van onder meer Louis Vuitton en Dior, heeft zelfs 200 miljoen toegezegd.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1