appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Gewapend met kleurpotloden tegen seksuele uitbuiting

Marieke van der Velden
dinsdag 27 november 2018 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

Hoe portretteer je minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik zonder hen herkenbaar in beeld te brengen? Fotograaf Marieke van der Velden vertelt in Bureau Buitenland over deze moeilijke opdracht waarmee ze naar Thailand vertrok.

Gewapend met kleurpotloden tegen seksuele uitbuiting

Van der Velden reist al jaren de wereld over voor haar foto’s. "Ik heb veel conflicten en problemen in andere landen gezien, maar kindermisbruik vind ik echt het allerergst. De gevolgen werken zo lang door voor slachtoffers."

De opdracht kreeg ze van Down to Zero, een samenwerkingsverband van NGO’s die commerciële seksuele uitbuiting wereldwijd wil uitbannen. "Ik dacht van tevoren goed na over hoe ik ze onherkenbaar in beeld ging brengen. Zo kwam ik op het idee om ze hun eigen gezicht te laten tekenen. Ik was benieuwd hoe zij zichzelf zien of willen zien."

Kleurpotloden en tekenpapier

Gewapend met kleurpotloden en tekenpapier vertrok ze naar Thailand waar ze twee kindertehuizen bezocht. "Voor mij was het belangrijkste dat de kinderen het leuk vonden. Ik besprak hun heftige verhalen niet, die context kreeg ik van de lokale medewerkers." Uiteindelijk moest Van der Velden zelfs een rooster maken voor wie haar flitser mocht vasthouden. "Zo leuk en interessant vonden de kinderen het."

Moeder missen

Het verhaal van de achtjarige Leo bleef haar het meest bij: "Zijn moeder was opgepakt voor kinderhandel, hij en zijn broertje kwamen in het tehuis terecht. En toch had hij het alleen maar over zijn moeder die hij miste. Hij wilde zelfs dokter worden zodat hij zijn moeder zou kunnen helpen als ze ziek werd."

De tentoonstelling ‘This is Me’ is tot 16 december te zien in het Humanity House in Den Haag.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1