appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Overnachting
STER Advertentie

Australische klimaatdoelstellingen toch niet in de wet

EPA
vrijdag 17 augustus 2018 | NOS | NTR | Redactie

De klimaatdoelstelling van Australië wordt toch niet vastgelegd in de wet, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Premier Malcolm Turnbull ziet af van het voornemen in een poging de eenheid binnen zijn conservatieve partij de bewaren.

"Het wil niet automatisch zeggen dat Australië de doelstellingen niet gaat halen", zegt correspondent Robert Portier in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "Maar zoals het er nu naar uitziet, gaat Australië niet de moeite doen om het te bereiken."

'Per hoofd van de bevolking is Australië een van de grootste vervuilers ter wereld'

Australië heeft als doelstelling in 2030 tussen de 26 en 28 procent minder CO2 uit te stoten. Deze richtlijn is het resultaat van het klimaatakkoord van Parijs. Turnbull verdedigde eerder deze week het oorspronkelijke plan nog om de doelstelling in de wet te verankeren.

'Goed luisteren'
Maar de premier vindt nu dat het verantwoordelijke ministerie zelf de klimaatdoelen mag bepalen. De minister moet daarbij ook rekening houden met de invloed van de uitstootmaatregelen op de prijs van elektriciteit. Het parlement moet nog stemmen over het nieuwe voorstel.

De behoudende leden van de regeringspartij vinden de huidige klimaatdoelstellingen te hoog gegrepen. "In de partij zijn er best veel mensen die denken dat de opwarming van de aarde niet wordt veroorzaakt door de mens", zegt Portier. 

Een deel van de partij had daarom gedreigd tegen het oorspronkelijke plan te stemmen. "De regering van Turnbull heeft een meerderheid van slechts één zetel. Hij moet dus goed luisteren naar die conservatieve politici", zegt Portier.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1