appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: dr Kelder en Co
STER Advertentie

Erdogan claimt overwinning Turkse verkiezingen

ANP
maandag 25 juni 2018 | NOS | Redactie

In Turkije is president Erdogan herkozen, zegt de kiescommissie. Met nog een kleine 3 procent van de stemmen te tellen staat volgens de kiescommissie vast dat Erdogan bij de presidentsverkiezingen meer dan 50 procent van de stemmen heeft gehaald, zodat er geen tweede ronde wordt uitgeschreven.

Verslaggever Roel Pauw peilt de stemming na de Turkse verkiezingen

Eerder op de avond eiste Erdogan de verkiezingswinst al op. Volgens hem kan hij ook rekenen op een meerderheid in het parlement.

Erdogan (64) voegde eraan toe dat hij hoopt dat niemand de democratie schade zal toebrengen door te twijfelen aan de verkiezingsresultaten. De oppositie heeft sterke twijfels over de uitslagen die staatsmedia publiceren.

De leider van de grootste oppositiepartij, Muharram Ince van de seculiere CHP, legde zich eerst niet neer bij de resultaten van de staatsmedia en zei dat de werkelijke cijfers daar sterk van afwijken. Later liet hij journalisten via een berichtje weten dat hij zijn nederlaag accepteert, zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NPO Radio 1 Journaal.

''Turkse oppositie geeft verlies toe via WhatsApp''

Machtiger dan ooit

Volgens Ince heeft staatspersbureau Anadolu duidelijk geprobeerd om vanavond de beeldvorming te manipuleren door eerst districten vrij te geven waar de AK-partij heeft gewonnen. De komende ochtend zal Ince om 11.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie houden, zo kondigde hij aan op Twitter.

Als wordt bevestigd dat Erdogan de presidentsverkiezingen in de eerste ronde heeft gewonnen, wordt hij machtiger dan ooit. Zeker als hij, nu met steun van de nationalistische MHP-partij, een meerderheid in het parlement behoudt. Na deze verkiezingen krijgt Turkije namelijk een presidentieel systeem, waarbij de president vergaande bevoegdheden heeft. In een referendum stemde vorig jaar een kleine meerderheid (51 procent) van de Turkse kiezers voor een grondwetswijziging.

De oppositie, verenigd in een alliantie, heeft gezegd hiertegen te zijn. De oppositiepartijen willen terug naar een parlementair systeem.

Fait accompli

Correspondent Lucas Waagmeester spreekt van een bloedstollende verkiezingsavond. "Staatspersbureau Anadolu begon al vrij snel na het sluiten van de stembureaus met het publiceren van de uitslagen. Maar de oppositie gelooft er werkelijk geen snars van."

De kiescommissie heeft nog geen percentages bekendgemaakt, maar volgens Anadolu heeft Erdogan na telling van 97 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezingen 53 procent; zijn uitdager Ince (54) van de CHP staat op 31 procent.

Bij de parlementsverkiezingen heeft Erdogans AK-partij na telling van 97 procent van de stemmen 42 procent gehaald. De partij zou daarmee zijn meerderheid kwijtraken, maar met steun van partner MHP (11 procent), een nationalistische partij, zou de AK-partij toch nog op 53 procent komen.

"Erdogan claimt de overwinning en via de staatsinstituties plaatst hij de rest van het land voor een fait accompli. Dat terwijl de oppositie nog op zoek is naar cijfers", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

De CHP heeft zelf tienduizenden eigen waarnemers ingezet en volgens de partij stroken de cijfers van de staats-tv niet met de gegevens die de waarnemers hebben aangeleverd. Ook een onafhankelijk bureau komt tot de conclusie dat er een tweede ronde moet komen voor de presidentsverkiezingen omdat geen van de kandidaten meer dan 50 procent zou halen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1