appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Een boek om suïcidaliteit bespreekbaar maken: 'Het is een schreeuw om échte aandacht'

ANP
maandag 17 februari 2020 | NOS | Redactie

Iedere dag maken in Nederland vijf mensen een einde aan hun leven. Zo'n 260 mensen doen een poging daartoe. Het is een ruwe schatting van auteur Frank Schaake. In Met Het Oog Op Morgen vertelde hij over zijn boek: 24 van de 100.000.

De verhalen van mensen die een poging deden om uit het leven te stappen

Er zijn geen officiële getallen van hoeveel mensen per dag een poging doen tot suïcide. "De getallen die ik gebruik zijn schattingen van deskundigen. Alleen al tijdens deze uitzending hebben tien mensen vergeefs het geprobeerd", vertelt Schaake.

Ook zijn verhaal staat in het boek, tussen 24 andere verhalen van mensen die uit het leven wilden stappen. Hij deed een poging toen hij 20 was. Op het oog leek het goed te gaan met Schaake: hij studeerde, speelde in cabaretgroepen en haalde alles. Maar hij voelde zich nooit thuis in de studentenwereld.

Gered door een huisgenoot

Toen zijn zus ziek werd, liep het uit de hand. "Mijn zus had een hersentumor. Toen zij overleed had ik het gevoel van 'wat doe ik hier eigenlijk nog?'."

"Ik nam iets in waar je normaal gesproken niet wakker van wordt", zegt Schaake. "Ik ben uiteindelijk gered door een huisgenoot die iets vermoedde. Hij heeft de deur geforceerd. Zonder hem had ik hier niet gezeten."

Dit soort verhalen komt hij vaker tegen. "Dat iemand opbelt tijdens een poging en zegt 'ik heb het gevoel dat ik je nu moet bellen'. Dat zijn hele interessante signalen. Blijkbaar hebben mensen rond dit gebied toch een bepaalde gevoeligheid."

Volgens Schaake willen de meeste mensen die een poging doen niet echt dood. "Ze willen vooral weg uit de situatie waarin ze terecht zijn gekomen en zien het als een soort fuik waar ze niet uit kunnen. Ze zien emotioneel gezien geen ander alternatief."

Luisteren helpt

Wat volgens hem helpt is luisteren. "Echt luisteren. Het is een schreeuw om hulp. Het is een schreeuw om échte aandacht. Mensen die suïcidaal zijn trekken zich vaak terug en hebben het gevoel dat ze er met niemand over kunnen praten. Het is nog altijd taboe."

Voor hem was praten ook het keerpunt. Schaake kreeg na zijn poging weer zin in het leven, mede doordat er aandacht was. "Dat is cruciaal."

113 zelfmoordpreventie 

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1