Binnenland
AVROTROS

'We sparen te veel geld'

foto: Cottonbrofoto: Cottonbro
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We sparen te veel geld'

Door de coronacrisis zijn Nederland massaal gaan sparen. Vorig jaar kwam er bijna 42 miljard euro bij de al 487 miljard euro die op de betaal- en spaarrekeningen van consumenten staat. Nederland moet minder gefixeerd zijn op het sparen, vindt Dirk Bezemer hoogleraar economie aan de Universiteit van Groningen. Hij vertelt erover bij Blok&Toine.

Van het woord sparen gaat het hart van de meeste Nederlanders harder kloppen, vertelt Bezemer. "Maar als je dit woord vervangt door 'het oppotten van vermogen', klinkt het al minder positief, zegt Bezemer. "Het betekent dat we veel geld onttrekken aan de productieve economie."

Rijken sparen teveel

"Denk aan de belastingen, waardoor het oppotten van vermogen en het inkomen eruit nauwelijks belast worden. Dat terwijl de belasting op winst en lonen veel hoger is. Hiermee worden ondernemerschap en werken bestraft. En daardoor is de scheefgroei in Nederland groter geworden de afgelopen 20 jaar", zegt Bezemer.

"Je ziet dat aan de ene kant van de economie teveel wordt gespaard. Dit geldt vooral voor de rijkere Nederlanders. Terwijl aan de andere kant de lagere inkomens geen buffer hebben", vertelt hoogleraar Bezemer.

Minimum loon

Het Nederlandse bedrijfsleven doet het niet veel beter. "Aan het begin van de coronacrisis moesten veel bedrijven hun hand ophouden bij de overheid. Terwijl deze bedrijven voor de coronacrisis grote winsten boekten. We hadden sinds 2014 een hoogconjunctuur. Maar deze winsten werden voor een groot deel uitgegeven aan dividend en het opkopen van eigen aandelen. Hierdoor was er te weinig buffer toen de coronacrisis uitbrak."

Bezemer merkt niet dat deze urgentie leeft bij de Kamerleden die momenteel een nieuw kabinet vormen. "Afgelopen jaar tijdens Prinsjesdag was de hele kamer voor een minimumloon, ik hoop dat een deel van dit sentiment is blijven hangen."

De overheid voert een verkeerde economische beleid: “De scheefgroei is de afgelopen 20 jaar groter geworden"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie