Binnenland
AVROTROS

'Vrouwen vinden het onnodig betuttelend': D66 wil af van verplichte bedenktijd bij abortussen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen vinden het onnodig betuttelend': D66 wil af van verplichte bedenktijd bij abortussen

Vrouwen die kiezen voor abortus, moeten verplicht vijf dagen nadenken over deze keuze voordat de ingreep kan worden gedaan. D66 dient vandaag een initiatiefwet in om deze bedenktijd af te schaffen. 'Vrouwen kunnen namelijk zelf goed nadenken over hun keuze', zegt de partij. De kersverse woordvoerder over medisch-ethische vraagstukken Rob Jetten vertelt erover bij Blok&Toine.

We kennen een abortuswet sinds de jaren 80, vertelt Jetten. "Hierin is toen opgenomen dat vrouwen die een abortus willen ondergaan vijf dagen bedenktijd krijgen. We weten al heel lang dat vrouwen dit als onnodig betutteld ervaren, omdat je als vrouw niet kortzichtig tot deze beslissing komt. Vrouwen hebben er aan de voorkant goed over nagedacht en je hebt met de abortusarts een goed gesprek die bepaalt of je vrijwillig tot deze keuze komt."

Geen lichte gebeurtenis

De abortuswet is 2006 en 2020 uitgebreid geëvalueerd, legt Jetten uit. "Hieruit is gebleken dat de abortuszorg in Nederland de beste van de wereld is, met artsen die de vrouwen begeleiden en vaststellen of alles vrijwillig gebeurt. Maar daarnaast bleek ook dat vrouwen het zwaar vinden dat ze naar huis worden gestuurd om vijf dagen na te denken."

Tessa Louise Pope onderging zelf een abortus en maakte de documentaire 'Overtijd', en is blij met de initiatiefwet. "Veel vrouwen die ik sprak vonden deze bedenktijd betuttelend. Kiezen voor een abortus of ongewenst zwanger raken is geen lichte gebeurtenis. Ik wist zelf al een goed wat ik wilde toen ik de kliniek binnenliep, het is eigenlijk een soort belediging en voelt alsof ik niet serieus genomen wordt."

Al 30 jaar kritiek

Al sinds de jaren 80 is er kritiek op de verplichte 'denkpauze’. Tot nu toe kregen andere medisch-ethische voorrang, vertelt Jetten. "Bij de evaluatie in 2006 zat er het kabinet-Balkenende die het ondanks de duidelijke aanbevelingen niet aandurfde om het debat te openen. Ik zie die ruimte nu wel, omdat een ruime meerderheid van de Kamer er nu klaar voor is."

Jetten begrijpt heel goed dat demissionaire kabinetten doorgaans niet met medisch-ethische wijzigingen komen. "Daarom is een initiatiefwet heel gepast", vindt Jetten.

Bedenktijd verdwijnt niet helemaal

Toch verdwijnt de bedenktijd niet helemaal legt de D66'er uit. "De Raad van State heeft heel positief geadviseerd over het wetsvoorstel. Maar ze adviseerden ook dat de arts en vrouw gezamenlijk tot een bedenktijd komen, die past bij de situatie." Jetten hoopt dat de aanpassingen in de wet uiteindelijk vanaf volgend jaar in kunnen gaan.

D66 pleit voor de afschaffing voor bedenktijd abortussen ‘Vrouwen vinden het onnodig betuttelend'

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie