appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

GGD zet extra medewerkers door topdrukte bij GGD-afsprakenlijn vaccinaties

ANP
zaterdag 17 april 2021 | NOS | NOS

De GGD zet vandaag duizend extra callcentermedewerkers in om mensen een afspraak te kunnen laten maken voor een coronavaccinatie. De afgelopen dagen kregen bellers te maken met lange wachttijden.

Zo probeerde Rob Gerichhausen vanaf donderdagochtend contact te krijgen met de GGD. Pas vanmorgen slaagde hij erin om een afspraak te maken. "Ik stond de eerste keer drie uur in de wacht, toen werd de verbinding verbroken. Daarna heb ik nog eens twee uur in de wacht gehangen, om vervolgens te horen dat de lijnen overbelast waren."

Afspraken voor 19 april

Gerichhausen belde uiteindelijk een ander telefoonnummer, van de GGD Hollands Midden. "Ik werd snel doorverbonden, maar hoorde toen dat ik beller 221 was. Ik kwam er gewoon niet doorheen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een van de oorzaken van de drukbezette telefoonlijn is een uitnodigingsbrief van het RIVM, die deze week via huisartsen is verstuurd aan een grote groep mensen. In de brief worden thuiswonende 60-minners met morbide obesitas of het syndroom van Down uitgenodigd om een afspraak te maken voor een inenting met het Pfizer-vaccin.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook staat in de brief: "Als u voor maandag 19 april een afspraak maakt, krijgt u voorrang bij de GGD." Die zin, in combinatie met het gegeven dat huisartsen volgens het RIVM "iets breder hebben uitgenodigd dan in de instructie stond", leidt tot topdrukte bij de GGD.

Ook na het weekend

De GGD laat weten dat de informatie in de brief "niet correct" is en dat mensen uit de bedoelde medische hoog-risicogroep ook nog na het weekend kunnen bellen voor een afspraak.

Het is met de uitnodigingen niet helemaal goed gegaan doordat de tijdsdruk hoog is, zegt een woordvoerder van het RIVM. "Wij willen ze natuurlijk zo snel mogelijk vaccineren, het gaat niet voor niets om risicogroepen", zegt een woordvoerder. "Maar men heeft echt langer de tijd, 19 april is geen harde deadline."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1