appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Verdriet en veerkracht: zo krabbelen ouderen weer op in coronatijd

ANP
zaterdag 20 maart 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Deze week zocht Spraakmakers-verslaggever Roy Heerkens ouderen op door heel Nederland. Voor sommige ouderen komt het leven weer wat op gang na een vaccinatie, voor anderen overheerst verdriet omdat ze iemand verloren of angst voor de gezondheid.

Het meest mist Kees zijn vrouw. Ze leed aan dementie en overleed tijdens de eerste coronagolf in het verpleegtehuis. "Ik wist dat het fout zou gaan omdat ik niet bij haar mocht zijn. Ze begreep niet wat er aan de hand was. Waarom kwam ik niet? Wat is er aan de hand met die mondkapjes?"

Bovenop de rouw heeft Kees een schuldgevoel. "Op het moment dat ze me nodig had, kon ik haar niet helpen." Luister naar het gesprek met Kees:

Deel 1: Kees verloor zijn vrouw tijdens de eerste golf

"We hebben veel verlies geleden", vertelt Lianne, een verpleeghuisarts in Veghel. Doodgaan hoort erbij, "maar het is de manier waarop die ons zo geraakt heeft. Als dat niet kan met je geliefden nabij, dat is dat niet waardig. Zo wil je geen afscheid nemen." 

Langzaam maar zeker gaat het verpleeghuis weer open. "Door de vaccinaties gaat het weer meer naar sámen leven." Luister naar de reportage vanuit het verpleeghuis waar bewoners vertellen over hun angsten en herstellen na corona, maar ook over hoe er weer gekaart kan worden:

Deel 2: Het verpleeghuis gaat langzaam weer open

Het coronavirus is vooral gevaarlijk voor mensen die toch al een kwetsbare gezondheid hebben. Onder die groep heerst angst om de deur uit te gaan, en dat komt niet ten goede van de gezondheid. "Je ziet mensen fysiek en mentaal achteruit gaan."

Luister naar de reportage vanuit een huisartsenpraktijk in Amstelveen:

Deel 3: Hoe help je kwetsbaren uit hun isolement?

In Loon op Zand werd de eerste coronapatiënt in Nederland gesignaleerd. Hoe gaat het in die gemeente met ouderen?

Psycholoog Frans meldde zich aan als vrijwilliger om met eenzame ouderen te praten. Voor Simona was het een grote opluchting om een keer over haar verdriet te kunnen vertellen. "Ik was al een beetje somber en toen mocht ik niet meer gymmen en zwemmen. En mijn kinderen wonen in het buitenland. Dan voel je je wel eenzaam."

Deel 4: In Loon op Zand helpen mensen elkaar vooruit

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1