appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Gesprek over racisme moet ook door politieagenten zonder migratie-achtergrond worden gevoerd'

ANP
vrijdag 12 maart 2021 | NOS | NTR | Redactie

Na de lichtste straf voor Rotterdamse agenten die racistische appjes stuurden, zijn politieagenten met een migratie-achtergrond boos. Dat meldt NRC. Martin Sitalsing, politiechef Midden-Nederland en portefeuillehouder diversiteit herkent de signalen. 

Bekijk hier het hele gesprek

"Men is op zoek naar nieuws perspectief, dat er ook een nieuwe norm gesteld wordt," zegt hij in Nieuws en Co. Volgens Sitalsing gaat het wel beter dan vroeger, maar is de politie nog niet op het gewenste niveau. 

"Wat ik mooier zou vinden, is dat men het gesprek ook met elkaar voert op het niveau van de werkvloer. Dit is niet alleen een vraagstuk voor politiemensen met een migratie-achtergrond, maar ook voor elke politieman of - vrouw."

Complex

Verhalen over racisme binnen politie-eenheden bestaan al jaren. En zomaar oplossen, dat gaat ook met een portefeuillehouder diversiteit niet zomaar lukken. "Het is een vraagstuk wat we in de volle breedte zien. De polarisatie neemt ook toe."

Toch blijft Sitalsing hoopvol. "We moeten continu blijven investeren in leiderschap, in diversiteit. En een norm stellen als die overtreden wordt."

Sitalsing verwacht dat het op de lange termijn makkelijk wordt voor mensen met een migratie-achtergrond om aan de top te komen. "Als ik kijk naar het niveau, dan zie ik behoorlijk veel talent. Het is een kwestie van tijd voor die ook in de top van de organisatie ingevuld worden."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1