appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Argos: 'Iraanse spyware draait in Nederland'

ANP
donderdag 18 februari 2021 | NOS | Redactie

Onderzoekers hebben een server gesignaleerd die in Nederland lijkt te staan en waarschijnlijk wordt gebruikt voor Iraanse spionage. Dat melden het radioprogramma Argos en het beveiligingsbedrijf Bitdefender. Argos-journalist Rik Delhaas vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

De servers zouden zijn gebruikt door het Iraanse regime om politieke tegenstanders te bespioneren. Ook in Nederland zouden enkele slachtoffers zijn bespioneerd, vertelt Delhaas. Maar het grootste aantal slachtoffers bevond zich in het buitenland.

Bekijk hier het volledige gesprek met Rik Delhaas

De server wordt gebruikt om malafide software aan te sturen. Het zou de tweede Iraanse spyware-server zijn die in Nederland is gehuisvest. Eind vorig jaar ontdekten Argos en Bitdefender een server die zou zijn gebruikt bij het binnendringen van apparaten.

De nieuwe gevonden server zou assisteren na die eerste infectiestap, en het mogelijk maken om documenten te verzamelen, door screenshots te nemen en geluidsopnames te maken.

Cyprus

De gevonden servers zijn zogenoemde command and control-servers. Die worden gebruikt door verspreiders van malware om geïnfecteerde computers aan te sturen, en bijvoorbeeld informatie buit te maken.

Uit onderzoek naar het internetverkeer door een cyberveiligheidsexpert blijkt dat de gevonden server zeer waarschijnlijk in Nederland staat, al is de exacte locatie onduidelijk. De server is volgens de expert eigendom van een bedrijf dat op Cyprus is geregistreerd en in handen is van een Roemeen. Huurders betalen in bitcoin, zodat ze anoniem kunnen blijven.

Komende zaterdag is de volledige uitzending van Argos te beluisteren op NPO Radio 1.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1