Binnenland
BNNVARA

'Fraudewet dreigt nieuwe toeslagenaffaire te worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Fraudewet dreigt nieuwe toeslagenaffaire te worden'

De toeslagenaffaire is nog niet eens voorbij of er ligt al een andere affaire op de loer, waarschuwt Kitty Jong, kandidaat-voorzitter van de vakbond Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). Daarmee doelt zij op de fraudewet. "Die moet eruit", zegt Jong in De Nieuws BV.

Volgens de kandidaat-voorzitter van de FNV richt de huidige fraudewet zich vooral op mensen met een uitkering. Bovendien is de regelgeving erg strikt en hard. Daarom heeft de FNV kritiek op de wet. "Wij zien dat het hier misgaat", zegt Jong.

Volgens de kandidaat-voorzitter van de FNV wordt er niet duidelijk onderscheid gemaakt tussen daadwerkelijk fraude en menselijke vergissingen. Bij zo'n vergissing kan het erin resulteren dat mensen onterecht als fraudeur worden bestempeld. Het is dan volledig onterecht dat zij te maken krijgen met de strenge fraudewet.

'Fraudewet moet eruit'

De oplossing volgens Jong: "De fraudewet moet eruit. Punt. Ik vind de fraudewet prima, maar laten we dan de grote fraudevissen aanpakken. Belastingontduiking, belastingontwijking, al die belastingparadijsconstructies die er zijn: ga je daar maar eens op richten. We moeten niet de fraudewet toepassen op de zwaksten in de samenleving voor wie de regels onvoorstelbaar ingewikkeld zijn gemaakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwartboek met voorbeelden

Een van de bekendste voorbeelden waaruit blijkt dat het misgaat met de fraudewet, is van eind december vorig jaar. Een vrouw in de bijstand moest 7000 euro terugbetalen omdat haar moeder af een toe boodschappen voor haar deed. Helaas is zij niet de enige die te maken kreeg met zo'n harde sanctie.

Door corona viel de werkzekerheid van harpiste Petra Vlasman weg. Voor het eerst in haar leven deed zij aanspraak op een uitkering. Bij de gemeente vroeg zij TOZO aan, een uitkering speciaal voor mensen die door corona zonder werk kwamen te zitten. In goed vertrouwen is het ingevuld door Petra, maar het mocht niet baten. Haar werd gevraagd om een groot bedrag in één keer terug te betalen aan de gemeente. Geld dat Vlasman niet had.

Vlasman werd aangemerkt als fraudeur omdat zij het geld van haar ex-partner niet opgaf als inkomen. Petra zag het namelijk niet als een inkomen aangezien het geld bedoeld was voor haar kinderen en ook alleen in die naam werd uitgegeven. De gemeente zag dat echter anders. De FNV heeft veel vergelijkbare verhalen van gedupeerden verzameld en gebundeld in een zwartboek dat vandaag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Betere fraudewet

Het schrijnende verhaal van Vlasman legt exact bloot wat de FNV anders wil zien. Volgens Jong moet er daarom een betere fraudewet komen. Het liefst wordt de huidige wet van tafel geveegd en wordt een nieuwe opgesteld. De FNV heeft al langer kritiek op de strenge wet en heeft hoop dat het dit keer eindelijk uitloopt op verandering.

Jong: "We hebben op moment wat momentum. De toeslagenaffaire, hoe heftig die ook was, heeft toch wel voor een lichtpuntje gezorgd. We merken nu dat de overheid opeens wel interesse toont in de fraudewet. Misschien dat de overheid niet weer hun vingers willen branden aan een affaire en dan dit eindelijk gaan doorpakken."

FNV wil fraudewet op de schop

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie