Binnenland
AVROTROS

Staatsschuld loopt verder op, maar is dat erg? Dat en 4 andere vragen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatsschuld loopt verder op, maar is dat erg? Dat en 4 andere vragen

Zowel de steunpakketten om ondernemers door de coronacrisis te helpen, als ook de toeslagenaffaire kosten de Nederlandse staat miljarden. Inmiddels loopt onze staatsschuld steeds verder op. Moeten we ons daar zorgen over maken? En wat betekent het voor ons? Financieel journalist en presentator Janneke Willemse geeft antwoord in Stax&Toine.

1. Hoe hoog is onze staatsschuld op dit moment?

"We weten het niet helemaal exact, maar eind september ging het nog om 441 miljard euro en de verwachting was dat de overheidsschuld nog op zou oplopen tot 491 miljard euro. Dat komt neer op ruim 60 procent van het BBP (Bruto Binnenlands Product), dus dat wat we hier in Nederland met z’n allen verdienen."

2. Is het niet zorgelijk dat de staat zoveel leent?

"Nee, op dit moment is dat niet zorgelijk. De rente die de staat moet betalen als ze gaan lenen is nu heel laag. Ze krijgen zelfs geld toe op het geld dat ze lenen. Het wordt pas zorgelijk als de rente weer gaat oplopen. Dan moet de staat veel meer betalen voor alle leningen die ze hebben. Maar de meeste economen verwachten niet dat de rente heel binnenkort zal oplopen."

3. Bestaat er zoiets als een maximum bedrag dat een staat kan lenen?

"Er is wel een maximum afgesproken met alle landen in de EU. Dat stond toen op maximaal 60 procent van het bruto binnenlands product. Maar we hebben ook een aantal jaar geleden een financiële crisis gehad en daarna is afgesproken dat landen daar tijdelijk van af mogen wijken. Maar dat mag alleen als het niet komt doordat het land zelf heel slecht beleid heeft gevoerd."

4. Waar komt al dat geleende geld eigenlijk vandaan?

"Dat geld wordt opgehaald via de beurs. Het grootste deel van dat geld komt van hele grote beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Die kopen staatsobligaties op de beurs. Zij lenen via de beurs geld uit aan de overheid. Daarnaast heb je ook nog de Europese Centrale bank die obligaties opkoopt."

5. Wat gaan wij, als brave belastingbetaler, zelf merken van die hoge staatsschuld?

"Voorlopig eigenlijk niet zo veel. Maar op het moment dat de rente stijgt, moet de staat meer geld gaan betalen over het geld dat ze lenen. Dat extra geld moet ergens vandaan komen. En meestal komt de staat via zijn burgers aan zijn inkomsten en dat gaat vaak door het verhogen van belastingen."

5 vragen over: de oplopende staatsschuld

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie