Binnenland
NOS

Aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen voor eerst in 5 jaar niet toegenomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen voor eerst in 5 jaar niet toegenomen

Er werden vorig jaar 69.322 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er minder dan het jaar ervoor, in 2019 ging het nog om 71.500 nieuwbouwwoningen.

Het is ook voor het eerst sinds 2015 dat het aantal nieuwe nieuwbouwwoningen niet stijgt. In 2014 lag het nog rond de 45.000, in de jaren daarop ging het dus steeds gestaag omhoog.

"Het kabinet moet de regie pakken, ze moeten de verantwoordelijkheid nemen. Er moet een goede planning opgezet worden, maar er moet dan ook een minister komen die dat gaat coördineren. Het proces moet vereenvoudigd worden, maar het belangrijkste is dat er natuurlijk ook financiën komen", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, in het NOS Radio 1 Journaal.

Meerdere oorzaken

Volgens Boelhouwer zijn er verschillende oorzaken voor deze daling, maar één ervan heeft te maken met locaties: "We hebben te weinig locaties beschikbaar. In de crisis van 2008 hebben we te weinig nieuwe plannen ontwikkeld, daar gaan we nu tegenaan lopen. We hebben ook erg moeilijk te ontwikkelen locaties gekozen. Die zijn duur want er moeten bedrijven worden verplaatst, er moet grond worden gesaneerd. er moet infrastructuur worden gemaakt en we willen steeds grotere gebieden bijbouwen. In de crisis bouwden we vooral kleine projecten, nu gaat het om grote projecten waarvan de financiëring vaak niet rondgeraakt."

Er is nog een bijkomend probleem: "Als het dan lukt, dan zie je dat er heel veel burgers gaan aantekenen. Dus het wordt enorm vertraagd. Er zit bijvoorbeeld een schip in de grond of er lopen bijzondere dieren rond, etc."

Stikstof en PFAS

In 2019 was er veel te doen om de uitstoot van stikstof en PFAS. Daardoor lag de vergunningverlening voor nieuwe bouwprojecten deels en tijdelijk stil. "Je ziet ook dat die bouwvergunningen in 2019 wegzakken, maar dat betekent dat komend jaar en het jaar daarop die productie nog meer gaat afnemen. Dus dat we ten opzichte van vorig jaar zo'n 10 procent gaan dalen, dat zit er dik in. Je kunt geen woning bouwen zonder bouwvergunning", zegt Boelhouwer

De impact van de stikstof is volgens hem ingewikkelder: "Die stikstof raakt de woningbouw wel, maar dat is heel lokaal. Dat zit vooral in Brabant rond die veebedrijven en in Den Haag en Noord-Holland. Maar bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam hebben daar helemaal geen last van. Het wisselt heel erg per locatie."

In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste nieuwe huizen gebouwd: ruim 15.000. Daarna volgen Noord-Holland en Noord-Brabant met ruim 10.000 nieuwbouwwoningen. Relatief werden in Flevoland de meeste nieuwbouwwoningen gebouwd.

Kabinetsdoel niet gehaald

Het kabinet heeft een paar jaar geleden als doel gesteld dat er tot 2025 jaarlijks 75.000 woningen bijkomen om de grote woningnood in Nederland tegen te gaan.

Dat doel is vorig jaar dus niet gehaald, terwijl het kabinet ook de woningen meetelt die voortkomen uit het ombouwen van kantoren tot appartementencomplexen, en appartementen die in bestaande panden zijn gebouwd. Als je die bij de 69.322 nieuwbouwwoningen optelt, zijn er vorig jaar net iets minder dan 75.000 woningen bijgekomen, namelijk 74.565.

Het woningtekort is voorlopig nog lang niet opgelost. Op de langere termijn, in de komende tien jaar moeten er nog 845.000 woningen bijkomen om dat tekort terug te dringen, zei minister Ollongren afgelopen zomer in de jaarlijkse Staat van de Woningmarkt.

Creatief met de regels

In Lochem gaan ze creatief om met de regels. Daar worden op dit moment op een industrieterrein 24 nieuwe huizen gebouwd, speciaal voor zzp'ers. Verslaggever Jeroen Schutijser ging er voor het NOS Radio 1 Journaal kijken:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie