appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

5 Vragen Over: Minister Dekker verleent gratie aan moordenaar Koetsiertje

ANP
donderdag 21 januari 2021 | AVROTROS | Charlotte Jansen

Minister Sander Dekker heeft alsnog gratie verleend aan de tot levenslang veroordeelde cafémoordenaar Cevdet Y., die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje. Het verlenen van gratie aan iemand die levenslang gestraft is, is uitzonderlijk. Hoe zit dat? Wiene van Hattum, verbonden aan de vakgroep Strafrecht en Criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen, geeft antwoord. 

5 vragen over: het verlenen van gratie aan levenslang veroordeelden

1. Wat is er in 1983 gebeurt bij dat Delftse café?

"De man, die zich al een tijdje bedreigd voelde, bevond zich in een café in Delft, een nauwe pijpenla. Plotseling voelde hij zich daar heel erg bedreigd. Hij heeft zich toen een uitweg willen banen naar buiten en daarbij een pistool gebruikt dat hij bij zich had waarmee hij zes mensen gedood heeft, onder wie een meisje van 12."

2. Sinds 1986 is er aan niemand meer gratie verleend aan iemand die levenslang heeft gekregen. Terwijl dat voor die tijd best normaal was. Hoe kan dat?

"Door verandering in beleid. Vroeger was dat gericht op het resocialiseren van levenslang gestraften, maar onder invloed van de grotere belangstelling voor het slachtoffer is het veranderd in een beleid van letterlijk levenslang, dus een opsluiting tot de dood erop volgt."

3. Waarom heeft minister Dekker ondanks tegenzin alsnog gratie verleend? 

"Wij leven in een rechtstaat en daardoor zijn wij gebonden aan de wetten die wij hebben. Eén daarvan is de gratiewet, die zegt weliswaar dat de minister gratie kán verlenen, maar er staat ook dat het gewicht van het advies van de strafrechter zeer groot is."

"Een andere wet is het verbod om iemand onmenselijk te behandelen. Als er dus een positief advies ligt van de rechter, dan wordt de minister geacht daar naar te handelen. Sander Dekker deed dat aanvankelijk niet. Nu heeft de rechter hem uiteindelijk zo weinig ruimte geboden om zijn eigen politieke opvattingen te stellen tegenover die van de rechter, zodat ie wel gratie moest verlenen."

4. Wat betekent deze gratieverlening precies voor de dader?

"Heel praktisch gesproken niet zo veel. De dader was al vanaf 2016 buiten de kliniek, waar hij lange tijd werd behandeld. Hij heeft dus al weer een leven kunnen opbouwen. Door gratie kan hij nu wel weer reizen en zijn thuisland bezoeken."

5. Hoe zeker is het dat de dader niet opnieuw de fout in gaat? 

"De rechter heeft, op basis van adviezen van gedragsdeskundigen en contra-deskundigen, al een paar jaar geleden geoordeeld dat deze man in staat is om vrij te leven, zonder dat ie een gevaar oplevert voor de samenleving."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1