appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mantelzorgvereniging: 'Goede hoop dat uitzondering voor mantelzorgers bij avondklok gemaakt wordt'

ANP
woensdag 20 januari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

MantelzorgNL doet een klemmend beroep op het kabinet om voor een groep mantelzorgers in Nederland een uitzonderingspositie te maken voor reizen tijdens de avondklok, mocht deze ingevoerd worden. Directeur Liesbeth Hoogendijk heeft "goede hoop" dat die uitzondering ook gemaakt gaat worden, zegt zij in Spraakmakers

Ongeveer vijf miljoen Nederlanders doen aan een vorm van mantelzorg. Een deel daarvan doet ook essentiële zorg voor iemand. Dat is zorg die niet uitgesteld kan worden. "Het gaat om mensen die zorg verlenen voor iemand die ziek is", zegt Hoogendijk. "Dat is in essentie niet anders dan het werk dat een wijkverpleger of verzorgende doet." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schoonmoeder 

Tessa van der Windt zorgt samen met haar man voor haar zieke schoonmoeder. "Zij woont op anderhalf uur rijden van ons. Een avondklok zou betekenen dat we niet meer in de avond kunnen gaan en overdag vrij moeten nemen om haar te ondersteunen."

Van der Windt zou eventueel in haar werkschema kunnen schuiven, maar haar schoonbroer kan dat niet. "Hij geeft ook thuisonderwijs en heeft die mogelijkheid niet." Ze noemt het "van de gekken" dat iemand straks wel zijn hond kan uitlaten, maar dat je niet meer voor een ziek persoon kan zorgen. 

Volgens Hoogendijk zijn er zo talloze voorbeelden van mensen die nog even snel op en neer gaan om de pillen te geven voor het slapengaan of de ouders klaarmaken voor de nacht.  "Mantelzorgers moeten de ruimte krijgen om ook met een avondklok naar een zorgvrager te kunnen gaan." 

Mantelzorglijn

Volgens Hoogendijk wordt er veel gebeld naar MantelzorgNL door mensen die bang zijn voor de gevolgen van een avondklok. “We hebben een telefoonlijn en de laatste dagen is het ontzettend druk met mensen die zich zorgen maken over hoe het straks moet als de avondklok van toepassing is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1