appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Avondklok? 'Als de Britse variant komt, dan denk ik dat het er zo is'

ANP
woensdag 13 januari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Is er draagvlak voor een avondklok? "Nog niet", zegt waarnemend burgemeester van Alkmaar Emile Roemer. Hij staat daarmee op één lijn met andere burgemeester. Máár: "Als de Britse variant ook hier voet aan de grond krijgt, dan denk ik dat hij er zo is." 

Het kabinet kondigde gisteravond aan de invoering van een avondklok serieus te overwegen omdat de Britse variant dreigt op te rukken. Het OMT is gevraagd om een spoedadvies over het effect van de rigoureuze maatregel. Ook over de handhaving zijn grote twijfels bij politie en burgemeesters. Is de avondklok, zoals Trouw het formuleert, 'een zinloze vorm van huisarrest' of hard nodig om de verspreiding van het virus te beperken?

Geen draagvlak 

Roemer denkt als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, dat er nu nog geen draagvlak in de samenleving is. "Het effect ervan is moeilijk aan te tonen. Dan is het als met een veel te groot kanon schieten op iets." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Emile Roemer

Wel snapt hij dat het kabinet het idee voor een avondklok in de week legt. Als de Britse virusvariant ook hier om zich heen gaat grijpen, dan snapt volgens hem iedereen wel waarom een avondklok wordt ingezet. Op het moment dat dit belang wordt gedeeld, is de handhaving gemakkelijker. 

Dat beaamt voorzitter van de Politiebond Jan Struijs. Bij weinig draagvlak staat ook hij niet direct te springen om een avondklok. "Als er weerstand is en mensen zich willens en wetens niet aan de regels houden, moet je dit handhaven", vraagt hij zich af. "Daarmee gaat de basis van vertrouwen weg." 

Handhaving 

Na maanden van corona en coronamaatregelen is de druk op de handhaving enorm. "Politiemensen lopen op hun tandvlees en korpsen hebben moeite met het rondkrijgen van de roosters." Eenavondklok zorgt voor een nieuw handhavingspakket op het bordje van deze mensen.

Spelregels

Mocht er toch worden overgegaan op een avondklok, dan pleit Struijs voor heldere spelregels. "We zijn een 24-uurseconomie. Wie mag er wel en niet op straat zijn en hoe controleer je dat? Dit roept veel vragen op?" 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Politiebond-voorzitter Jan Struijs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1