appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De eerste prik is in zicht: woensdag start voor medewerkers ziekenhuizen en verpleeghuizen

ANP
maandag 4 januari 2021 | NOS | NTR | Redactie

Over twee dagen wordt in Nederland begonnen met vaccineren van zorgpersoneel, twee dagen eerder dan gepand. "Aankomende woensdag krijgt een medewerker van de verpleeghuiszorg in Veghel de allereerste prik", zei de Jonge in Nieuws en Co.

Afgelopen zaterdag zei minister De Jonge al dat een kleine zijroute genomen wordt ten opzichte van het oorspronkelijke plan. De acute zorg dreigt de toestroom niet meer aan te kunnen en daarom besloot De Jonge zo snel mogelijk 30.000 vaccins beschikbaar te stellen voor personeel op ambulances, de spoedeisende hulp en de IC- en corona-afdelingen in de ziekenhuizen.

Bekijk hier het hele gesprek met minister Hugo de Jonge
 

"We hebben aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg een plan gevraagd. Men kan van start op woensdag met een verantwoorde manier. Dus we gaan die dag een gezamenlijke start maken", aldus de Jonge.

Verpleeghuizen

De strategie van het kabinet blijft om eerst de meest kwetsbare mensen te beschermen. Dat zijn de mensen in de verpleeghuizen. Het personeel ontvangt vanaf vandaag een uitnodiging daarvoor.

Ook de medewerkers van de Marga Klompe Zorgcombinatie mogen zich aanmelden. "Maar ik denk niet dat we meteen aan de beurt zijn. Onze regio in het oosten begint pas eind deze week met vaccineren", vertelt bestuurder Marcel Duvigneau in Nieuws en Co.

Bekijk hier het hele gesprek met Marcel Duvigneau

Dat brengt ook uitdagingen met zich mee: wie mag er als eerst? "Als we een beschermend hulsel willen bouwen moeten we mensen die met kwetsbare ouderen in contact komen in eerste instantie laten vaccineren."

Start op woensdag in Veghel

Er wordt 6 januari gestart met de GGD Hart voor Brabant in Veghel. Op die dag wordt ook in ziekenhuizen begonnen met het inenten van personeel op de IC, de spoedeisende hulp en de corona-verpleegafdelingen.

Verslaggever Marc-Robin Visscher mocht vast een kijkje nemen in de priklocatie van Veghel, voordat bekend was dat zij vanaf woensdag gaan beginnen.

Bekijk hier de hele bijdrage van Marc-Robin Visscher

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1