appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

FNV: 'Honderden bouwvakkers dit jaar eerder met pensioen'

ANP
maandag 4 januari 2021 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Op 1 januari zijn honderden bouwvakkers eerder met pensioen gegaan. Dat zegt vicevoorzitter van de FNV Tuur Elzinga tegen De Nieuws BV. Werkgeversvereniging AWVN zei eerder tegen het FD dat werkgevers huiverig waren om het vervroegd stoppen mogelijk te maken, omdat de Eerste Kamer nog niet akkoord is met het schrappen van een boete op zo’n vroegpensioen. 

Tuur Elzinga over eerder stoppen met een zwaar beroep

De afspraak over eerder stoppen is onderdeel van het pensioenakkoord, dat bonden, werkgevers en de overheid vorig jaar juni afsloten. Wie een zwaar beroep heeft zou tot drie jaar eerder kunnen ophouden met werken, als dat in de CAO's wordt afgesproken.

Cruciaal is dat een boete voor werkgevers op zo'n vroegpensioen wordt geschrapt. Dat zou voor 1 januari gebeurd moeten zijn, maar de Eerste Kamer nog instemmen met een wet die dat regelt. Volgens werkgeversvereniging AWVN wachten veel bedrijven daarom af tot de boete definitief van tafel is. 

Heugelijke dag 

Elzinga denkt dat de schade meevalt. Volgens hoeven bedrijven niet bang te zijn voor een boete, omdat de boete met terugwerkende zal worden afgeschaft als de Eerste Kamer akkoord is.  En dat is volgens hem vrijwel zeker. Bovendien blijven de al gemaakte afspraken over eerder stoppen staan, zegt Elzinga. In de bouw kan het daarom al: "Het is een heugelijke dag. Honderden bouwvakkers konden uitslapen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Valse belofte'

Niet iedereen is lovend over de vroeg-stopregeling. SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent noemde de bewering dat mensen met zware beroepen hierdoor eerder kunnen stoppen 'een valse belofte' en 'misleiding'. Hij wijst erop dat niet iedereen profiteert. De regeling loopt bijvoorbeeld maar vijf jaar. Wie nu eind vijftig is, valt erbuiten.

Elzinga is het daarmee oneens. Het doel is om te komen tot een regeling waarbij iedere werknemer na 45 jaar kan stoppen met werken. Maar als dat over vijf jaar nog niet is gelukt, denkt hij dat deze regeling wordt verlengd. De komende vijf jaar verwacht hij dat tien tot elf duizend mensen gebruik zullen maken van de mogelijkheid om eerder te stoppen.

Tuur Elzinga over eerder stoppen met een zwaar beroep

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1