appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

5 vragen over 'celebrity endorsement' bij vaccinatie

AFP
dinsdag 22 december 2020 | AVROTROS | Redactie

Na vice-president Mike Pence heeft nu ook de President-elect van de VS zich laten inenten. Op nationale televisie was te zien hoe Joe Biden zich liet vaccineren met het Pfizer-vaccin. Hij riep alle Amerikanen op hetzelfde te doen. Werkt deze manier van overtuigen? Communicatiedeskundige Marco Doeser beantwoordt bij Stax&Toine 5 vragen over 'celebrity endorsement'.

“De senior met autoriteit, geloofwaardigheid en politieke onafhankelijkheid als rolmodel voor vaccinatiecampagne

Is het een slimme zet van Biden om zich voor alle lenzen van de Amerikaanse pers te laten inenten?

Ja dat zou kunnen, stelt Doeser. "Wanneer je als president het goede voorbeeld wil geven door te vaccineren kan dat helpen voor een deel van je doelgroep. Het verschil met een 'normale' celebrity is dat een president een bepaalde kleur heeft." Dit maakt het voor sommige mensen lastiger zich te identificeren, volgens Doeser. 

Het is niet de eerste keer dat bekendheden zich voor de camera laten inenten. Eerder deed Elvis Presley hetzelfde om polio de wereld uit te helpen. Er werd massaal door jongeren gevaccineerd, verwacht je hetzelfde nu met de actie van Biden?

Met Elvis Presley benader je natuurlijk een heel andere doelgroep dan een president, juist omdat Biden een duidelijk politieke kleur heeft. "Een grote groep Amerikanen zal zich zeker met Biden kunnen identificeren. Of dat voor iedereen zo is, is nog maar de vraag."

Er hebben ook bijna 75 miljoen mensen niet op Biden, maar Trump gestemd. Kan het ook een deel van de Amerikanen afschrikken dat Biden zich heeft laat inenten?

Het inzetten van celebrities is geen toverstafje, aldus Doeser. "Er zijn tal van factoren die bepalen of mensen zich daadwerkelijk gaan laten vaccineren, dit is een schakel in die keten. Dat 'celebrity endorsement' werkt lijkt geen twijfel." Als iemand overtuigd Republikein is en zich niet kan identificeren met Biden kan de weerstand tegenover het vaccin groter worden, stelt Doeser.

Eerder dit jaar zagen we al wat de beweging #ikdoenietmeermee deed, hoe groot is de macht beroemdheden en influencers?

De macht van deze influencers hangt af van het bereik en de leeftijdscategorie, verteld Doeser. Toch is de dialoog aangaan het belangrijkste. In het voorbeeld van Famke Louise heeft Gommers oprecht geluisterd naar de zorgen. Hierdoor konden bepaalde zorgen worden weggenomen. "In de loop van het proces zal de bereidheid toenemen, dat zie je ook in Engeland. Daar is de vaccinatiebereidheid naar 80 procent gestegen." Deze tijd zullen we hier ook in Nederland moeten nemen, aldus Doeser.

Zouden we in Nederland ook een rolmodel moeten vinden die zich zou moeten laten inenten voor de lens van alle camera’s?

Het uitzoeken van deze personen moet doelgericht gebeuren, vertelt Doeser. "In de beginfase gaan we als eerst ouderen vaccineren, dan zouden we ook deze rolmodel moeten nemen. Een senior met autoriteit, geloofwaardigheid en politieke onafhankelijkheid is hierin belangrijk."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1